Nagy változás jöhet a devizás autóhiteleseknél

autókereskedés, autóhitel
Budapest, 2013. szeptember 7. Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Lapinformációk szerint a jegybank eldöntött célja az autós devizahitelek forintra váltása, mert az árfolyamveszteség miatt tömegével válhatnak fizetésképtelenné az adósok. Az MNB, hogy elkerülje a forint gyengülését, a pénzügyi szolgáltatók rendelkezésére bocsátaná az átváltáshoz szükséges devizamennyiséget.
Vágólapra másolva!

Biztosítaná a devizában nyilvántartott gépjármű- és személyi kölcsönök forintra váltásához szükséges eurómennyiséget a bankrendszernek a Magyar Nemzeti Bank, ha sor kerülne a hitelek forintosítására – írja a Magyar Nemzet.

Mentőakció a forintgyengülés miatt

Az akcióval a jegybank célja az – akárcsak a jelzáloghitelek forintra váltásánál –, hogy az érintett pénzintézetek rendelkezésére álljon az átváltáshoz szükséges devizamennyiség. Ennek azért van jelentősége, mert ha a kiváltáshoz szükséges hatalmas devizaigény egyszerre jelenne meg a piacon, az – ha csak rövidebb időre is, de – akár jelentősen gyengíthetné a forintot.

Az MNB lépni akar, és a devizahiteles autósokat is megmentené Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hogy pontosan milyen árfolyamon történne az átváltás, azt egyelőre nem tudni, az azonban bizonyosnak látszik, hogy a pénzügyi szolgáltatók akkor járnak jobban, ha nem várják meg a forintosításról szóló esetleges döntést, hanem maguk váltják forintra a hiteleket.

Kedvezményes lehet az árfolyam

Arra van esély, hogy központi átváltás esetén nem napi, hanem kedvezményes árfolyamon történhet a forintosítás - írja a lap. Ha a jelzáloghitelek kivezetésekor alkalmazott 256,5 forintos rátán, úgy kérdés, hogy ki fizeti a különbözetet. Ha a svájci frank mostani 289,73 forintos árfolyama helyett a 256,5 forintos rögzített árfolyamával számolunk, úgy közel 13 százalékkal olcsóbban szabadulhatnának meg svájcifrank-adósságuktól az érintettek.