Intézkedési tervet készített a NAV

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke az Állami Számvevőszék megállapításai nyomán meghozta a szükséges intézkedéseket és erről az előírt határidőig tájékoztatta az ÁSZ elnökét, közölte honlapján a NAV.
Vágólapra másolva!

A számvevőszék márciusban tette közzé, hogy ellenőrzése hiányosságokat tárt fel a NAV-nál a belső szabályozottság területén, az irányítási eszközök aktualizálásában, valamint a kockázatkezelési rendszer és az ellenőrzési nyomvonalak kialakításával kapcsolatban. A NAV közölte: az ÁSZ ellenőrzése döntően a 2009. január 1-jétől 2013. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozott, az EUROFISC rendszer kapcsán pedig a 2011. február 8. és a 2013. október 31. közötti időszakot vizsgálta a számvevőszék.

Nem volt veszélyben a NAV törvényes működése

A főként a NAV előtti időkből származó hiányosságok jelentős részét a NAV már az ÁSZ vizsgálatának befejezése előtt, 2014-ben pótolta: az egyes szabályozók aktualizálására javarészt a gyorsan változó jogszabályi környezet miatt volt szükség, a NAV törvényes működését hiányuk nem veszélyeztette.

Az adóhivatalnak több javaslata is van Fotó: Bielik István - Origo

Az ÁSZ mellett az Európai Unió különböző ellenőrző szervei rendszeresen vizsgálják a NAV munkáját és működését, és mindeddig egyetlen érdemi kifogást nem emeltek a NAV tevékenységével kapcsolatban, közölte a hivatal.

Az adóhivatal szerint a behajtás hatékonysága látványosan javult: 2010 elejétől a NAV munkatársai 26,8 százalékkal, 110 milliárd forinttal csökkentették a működő vállalkozások hátralékállományát.

A NAV javaslatai

Az adóhivatal több javaslatot is megfogalmazott intézkedési tervében. Javasolják például, hogy a hátralék keletkezését követően 8 napon belül elinduljon a végrehajtási eljárás. A helyszíni eljárásokkor a jegyzőkönyvek feleljenek meg a jogszabályi előírásoknak, olvasható az intézkedési tervben, amely több pontban is érinti a kiemelt adózókat. Az egyik ilyen, hogy a kiemelt adózók rendszeres és átfogó ellenőrzéseken essenek át.