Ciprasz telefonon kérhetett pénzt Merkeltől

Angela Merkel kancellárasszony az Andrássy Egyetemen
Vágólapra másolva!
Berlin megerősítette, hogy Alekszisz Ciprasz kormányfő felhívta telefonon Angela Merkel német kancellárt. A szóvivő arról nem nyilatkozott, hogy miről beszéltek. Lehetséges, hogy Athén teljesen kifogyott a pénzből, hamarosan már a nyugdíjakat sem tudja fizetni, küszöbön az államcsőd.
Vágólapra másolva!

A német kormányszóvivő elismerte, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök április 26-án, vasárnap felhívta telefonon Angela Merkel német kancellárt. Arról nem akart nyilatkozni, hogy miről beszélt a két politikus, írja a Reuters.com.

Újabb csúcstalálkozót szeretne

A görög kormányfő nem csak Angela Merkellel, de Jeroen Dijsselbloemmal is beszélt vasárnap, adta hírül korábban a Bild.de német lap. A Bild szerint Ciprasz arról próbálta meggyőzni Merkelt és Dijsselbloemöt, hogy még ezen a héten szervezzenek csúcstalálkozót, ahol a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról tárgyalnának.

Elfogyott a pénz

Athénnak ugyanis elfogyott a pénze, ahogy a dolgok most állnak, az államcsőd már csak hetek kérdése, tudta meg a Bild brüsszeli forrásoktól. Nem csak az adósságtörlesztés jelent gondot Athénnak, már az sem biztos, hogy a nyugdíjakat és az állami szektorban dolgozók bérét ki tudják-e fizetni.

Ciprasz pénzért hívta Merkelt? Forrás: Képszerkesztőség

Jó zsaru, rossz zsaru

Április 24-én, pénteken Rigában a görög pénzügyminiszter, Jannisz Varufakisz kemény hangot ütött meg az eurócsoport pénzügyminisztereivel szemben, a lap szerint Ciprasz a saját kezébe vette az ügyet, és sokkal békülékenyebben beszélt Merkellel. Diplomáciai körökben egyébként úgy vélik, a két görög politikus a régi recept szerint tárgyal: Ciprasz játssza a jó zsarut, Varufakisz a rosszat.