Szovjet módszerrel számolnák fel a munkanélküliséget

VERTICAL SQUARE FORMAT 2590313 Russia, Moscow. 03/19/2015 March 19, 2015. Russian President Vladimir Putin during a plenary discussion held as part of the conference of the Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs. Ramil Sitdikov/RIA Novosti
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Újra bevezethetik a munkakerülés jogi kategóriáját Oroszországban. Aki több mint fél évig nem dolgozik, azt egyéves javító-nevelő munkára köteleznék. A kormány elismerte, hogy a cél az adóbevételek növelése.
Vágólapra másolva!

Visszaállítanák a munkakerülés büntethetőségét Oroszországban, írja az Izvesztyija orosz napilap. A vonatkozó orosz törvényekhez szentpétervári közgyűlési képviselők készítettek módosítási javaslatokat. Szerintük azt, aki több mint fél éve nem dolgozik, holott volna számára megfelelő munka, egy évig javító-nevelő munkára kell kötelezni. A szentpétervári politikusok kezdeményezése szerint rögzíteni kellene az orosz alkotmányban, hogy a munka nemcsak állampolgári jog, hanem kötelesség is.

Ha nincs bejelentve, akkor munkakerülő

A kötelezettség alól ugyanakkor mentesülnének például a 18 év alattiak, a fogyatékkal élők, a fogyatékos gyermekek szülei, és azok a nők, akik 14 év alatti gyermekeket nevelnek. Munkakerülőnek számítanának viszont a bejelentés nélkül, feketén dolgozók.

Növelni akarják az adóbevételeket

Az orosz duma munkaügyi és szociális ügyekkel foglalkozó bizottságában megerősítették, hogy a kezdeményezés az állami adóbevételek növelését célozza. Olga Gologyec miniszterelnök-helyettes adatai szerint Oroszországban 48 millió embernek van hivatalosan munkája, 20 milliót foglalkoztatnak a különböző munkahelyeken megfelelő regisztráció nélkül és 18 millió munkaképes korú embernek nincs munkája.

Növelni akarják az adóbevételeket, ezért csapnának le a munkanélküliekre Forrás: AFP/RIA Novosti/Ramil Sitdikov

Nincs elég munkahely

Nincs helye az orosz társadalomban a munkakerülés kategóriája újbóli bevezetésének, minthogy az országban nem szabályozott a munkaerőpiac, mondta ugyanakkor a lapnak Jekatyerina Szamrailova, a Munkaügyi és Szociális Akadémia tanszékvezetője. Az orosz szakember emlékeztetett, hogy míg a volt Szovjetunióban minden állampolgárnak biztosították a munkát, még ha mesterségesen hozták is létre a munkahelyeket, Oroszországban az állam nem vállal felelősséget a lakosság foglalkoztatásáért. Az oroszországi állások száma pedig nem haladja meg a munkanélküliek és a feketén foglalkoztatottak számát.