Ez a közös a szakképzésben és a hokiban

Orbán Viktor Budapest, 2015. április 27.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a VIII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitó ünnepségén Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban 2015. április 27-én. A fesztiválon rendezik meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny,
Budapest, 2015. április 27. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a VIII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitó ünnepségén Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban 2015. április 27-én. A fesztiválon rendezik meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőit és a II. SkillsHungary Nemzeti Döntő versenyeit, valamint a megnyitó ünnepség keretében kerül sor a EuroSkills Budapest 2018. verseny rendezéséről szóló megállapodás aláírására. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Szakma Sztár Fesztiválon három fontos dolog történt. Lejátszották a középiskolásokat megcélzó szakmai tanulmányversenyek döntőit. Bemutatták a kiszállított kisiskolásoknak egyes szakmák csínját-bínját és Orbán Viktor a megszokottnál kevésbé sziporkázó beszédet tartott. Emellett megtudtuk, hogy a villanyszerelők mások lettek, hogy a mechatronikához nem kell diploma, hogy hogyan kell csiszolni és, hogy történelmi pillanatban vagyunk éppen ott.
Vágólapra másolva!

Sok szakmát tanulni akaró fiatal megtapasztalhatta azt a drukkot hétfőn, amit a főiskolások és egyetemisták éreznek vizsgaidőszakban.

Hétfőn rendezték ugyanis meg az egyre inkább ellen-felsőoktatásként kezelt szakmunkák éves csúcsrendezvényét, a Szakma Sztár Fesztivált. Már az elnevezésből is látszik, hogy az esemény célcsoportját a fiatalok alkotják. A fesztiválon játszották le az MKIK szakmai tanulmányversenyeinek döntőit, emellett pedig be is mutatták az egyes szakmákat a kisereglő kisdiákoknak.

Fiatalokkal volt tele a csarnok Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kellemes a hasznossal

Volt, aki összekötötte a kellemest a hasznossal. Az egyik butiknak berendezett standon kioktatták az érdeklődőket a ruhaárulás fogásairól, és egyben meg is lehetett venni a ruhakészítő döntősök pályamunkáit. „A befolyt pénzt persze visszaforgatjuk” – mondta a standbutikban álló hölgy.

Egy hajszálon múlt

Volt, ahol szabályos show lett a versenyből. A fodrászok döntőjét meglepően nagy tömeg izgulta végig élőben. Avatatlan szemmel nehéz volt megállapítani, hogy a dárdára kitűzött fejnek tűnő frizurás mintához melyik versenyző állt a legközelebb. A győzelem nyilván egy hajszálon múlt. A döntő alatt borzasztó gépzene döngött hangosan, biztosan ez is egy nehezítő körülmény volt.

Sehol egy Transzformer

A „Mechatronika pavilon” sajnos nem szörnyek legyőzésére képes óriásrobotokat rejtett, hanem a pneumatikával és a programozással foglalkozó Festo standját. A közhiedelemmel ellentétben ezekhez a nagy tudás igénylő szakmákhoz diploma nélkül is fel lehet nőni, tudtuk meg a cég saját akadémiáját képviselő fiatalembertől. A mechatronikai versenyszámban főleg középiskolások indultak, és sokan teljesítettek jól közülük.

Ezért hasznos

„A legtöbb ember nem tudja, de a villanyszerelő szakma nagyon megváltozott” – mondta egy úr, aki Szponzorként mutatkozott be. A legtöbb embernek még mindig a falba lyukat véső, vezetékeket ide-oda huzigáló, munkaruhás férfiú ugrik be a szó hallatán. Pedig a modern villanyszerelők laptoppal felszerelkezve építenek, és irányítanak okosházakat. A modern megoldásokra egyre nagyobb az igény, csak meg kell villantani a fiatalok előtt, hogy milyen jövedelmező és trendi lehet ez az életpálya. „Éppen ezért ez egy nagyon fontos és hasznos esemény” – mondta Szponzor úr.

Farsangi hangulat

Rengeteg szakma képviselte még magát a megszokhatatlanul hatalmas vásárcsarnokban. Nem sikerült megtölteni a teret, így az egyes standcsoportokat valóságos sivatagok választották el egymástól. A teljesség igénye nélkül ott voltak az ápolók, a szabók, a logisztikai ügyintézők (nem raktáros, felelik haragosan egy kérdésre), a bolti eladók, a díszfestők, a cukrászok, a szakácsok, a géplakatosok, a vendéglősök, a hegesztők és a virágkötők is. A hivatalos wifi nem volt titkosítva, de nem is működött. A „netuddmeg” és az „apadfaszatcsatlakozol” hálózatokat viszont sajnos jelszó védte (bele sem merünk gondolni, hogy mi).

A döntően tizenévesekből álló sokaságban sokan viselték versenyszakmájuk munkaruháját, így az egész rendezvénynek volt egy kis farsang hangulata. A gyerekek nem csak tésztát gyúrhattak, hanem például csiszolhattak is, igazi csiszológéppel, miközben a haverjaik röhögtek rajtuk („béna vagy”). Felnőttet alig láttunk. A legnagyobb felnőtt csoportosulást két ötvenes társaság alkotta, akik a férfimosdóban futottak össze, és ráztak boldogan kezet. Persze csak kézmosás után.

Orbán Viktor a "történelmi eseményen" Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Történelmi távlatok

Orbán Viktor kormányfő Magyarország történelmének egyik legfontosabb eseményének nevezte a fesztivált, azóta is próbáljuk elhelyezni a Muhi Csata, Koppány kivégzése és a Kiegyezés között. A miniszterelnök szerint akárcsak a hoki válogatott a hétvégén, a magyar szakmunkásképzés is feljött az B-csoportból az A-csoportba. Szerinte az ország jövője a fiatalok jövője, és éppen ezért hatalmas súlya van az oktatóknak. A munkalehetőség nélküli végzettség felér egy katasztrófával, mondta a miniszterelnök, de nem fejtette ki bővebbe, hogy mire gondolt ezzel. A kormány eddigi retorikájából ítélve mi a felsőoktatásra tippelünk.