Munkanélküliség elől menekülnek részállásba a magyarok

részmunkaidős
Alul foglalkoztatott részmunkaidős munkavállalók aránya
Vágólapra másolva!
A 261 ezer magyar részmunkaidős több mint harmada dolgozna többet, ha lenne rá lehetősége. Sokan csak kényszerből választják a négy- vagy hatórás munkarendet, mert nem kapnak más lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Közel 10 millió részmunkaidőben foglalkoztatott európai szeretne többet dolgozni és persze ezzel együtt többet is keresni – áll az Eurostat jelentésében. A fejlettebb országokra inkább az a jellemző, hogy aki 4 vagy 6 órában vállal munkát, az azért teszi, mert nem akar tovább távol maradni a családjától. Van azonban több ország is, ahol rosszabb a helyzet, mint nálunk. Ezek főleg a keleti régió más országai vagy a nagyobb munkanélküliségi problémákkal küzdő országok.

Alulfoglalkoztatott részmunkaidős munkavállalók aránya Forrás: Eurostat

Spanyolországban és Portugáliában is sokan ragadtak be egy részmunkaidős pozícióban, de a magas munkanélküliség miatt váltani sem tudnak. Hasonlóan magas a részmunkaidőben alulfoglalkoztatottak aránya az európai adósságálságban leginkább érintett Görögországban is.

Itthon tovább romlik majd a helyzet

A következő időszakban leginkább a vasárnapi zárva tartás miatt nőhet a részmunkaidős foglalkoztatottak száma. Több nagyobb áruházlánc jelenleg a hosszabb nyitvatartási időszakokat teszteli, de ha ez nem válik be, akkor jöhetnek a leépítések és a részmunkaidős foglalkoztatás – nyilatkozta az Origónak Vámos György egy korábbi cikkünkben.