Szőnyeg szélére állíthatja a Gazpromot Brüsszel

portrait SQUARE FORMAT 2585350 Russia, Moscow. 03/10/2015 March 10, 2015. From left: Russian President Vladimir Putin meets with Dmitry Kobylkin, Governor of the Yamal-Nenets Autonomous Area, in the Kremlin. Alexei Druzhinin/RIA Novosti
Putyin: Nem hagyhattuk sorsára ezt a területet
Vágólapra másolva!
Bennfentes információk szerint az unió trösztellenes eljárást fog indítani április 22-én az orosz Gazprom ellen, amiért az visszaél gázpiaci helyzetével. Az eljárás tovább mélyítheti az ellentéteket az EU és Oroszország közt. Az eljárásban bírságot vethetnek ki a Gazpromra, és kényszeríthetik, hogy átláthatóbbá tegye üzletpolitikáját Európában.
Vágólapra másolva!

Az unió trösztellenes hatóságai eljárást fognak indítani április 22-én, szerdán a Gazprom ellen, mert az orosz energetikai cég visszaél pozíciójával a gázpiacon, értesült nevük elhallgatását kérő EU-s forrásoktól a Nytimes.com. Az illetékes uniós szóvivő nem kívánta kommentálni az értesülést, a Gazprom azt nyilatkozta, nem tudnak véleményt nyilvánítani, amíg a dokumentumokat meg nem kapták.

Továbbadhatnák a gázt

Az eljárásra azért kerülhet sor, mert néhány Kelet-európai tagállam arra panaszkodott, a Gazprom túl drágán adja nekik a gázt, és piaci fölényével visszaélve kiszorította versenytársait. Az eljárásban Brüsszel bírságot vethet ki a Gazpromra, és kényszerítheti, hogy átláthatóbbá tegye üzletpolitikáját Európában. A vevő országok arra is nagyobb mozgásteret kaphatnak, hogy továbbadják az orosz gázt, például Ukrajnának.

A Gazprom legnagyobb piaca

Jelenleg Európa a Gazprom legnagyobb és legjövedelmezőbb piaca: a cég bevételeinek fele innen származik. Oroszország próbál kelet felé orientálódni, 2014-ben írtak alá egy 30 éves gázszállítási szerződést Kínával. De abból az üzlet még évekig nem fog bevételeket termelni, ráadásul szakértők szerint Peking jóval kevesebbet fog fizetni a gázért, mint az európai vevők.

Csökkenhet Putyin geopolitikai mozgástere Forrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Druzhinin

Szűkítené Putyin mozgásterét

A Gazprom üzleti gyakorlatának megváltoztatása szűkítené Vlagyimir Putyin gazdasági és geopolitikai mozgásterét, véli a Times: Moszkva többé nem tudna a gáz árával büntetni vagy jutalmazni egyes országokat, nehezebben tudná megosztani az unió tagállamait.