Nem tudni, ki fizeti az ingyenebédet

óvoda, óvodás gyerekek, kisgyerekek, memória, gyerekkori amnézia, játszó gyerekek
Gyerekek játszanak egy berlini óvodában
Vágólapra másolva!
Kevésnek bizonyulhat a bölcsődések és óvodások 90 százalékának térítésmentes étkezésére szánt évi 10-11 milliárd forintos költségvetési keret. A pénzt ráadásul eredetileg nem is erre, hanem a minőség javítására ígérték.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem látszik a bölcsődébe és óvodába járók 90 százalékának biztosítandó háromszori ingyenes étkezés költségvetési forrása, most leginkább úgy néz ki, hogy az önkormányzatokra terhelik majd az ezzel járó kiadási többlet jelentős részét – írja a Világgazdaság. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be másfél hete, hogy a bölcsődébe és óvodába járók mintegy 90 százaléka részesülhet szeptembertől háromszori ingyenes étkezésben, ezt másnap megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök is.

A gyerekek többsége ősztől ingyen eszik

Novák Katalin, az Emmi államtitkára szerint emiatt 230 ezerrel, 320 ezerre nő azok száma, akik szeptembertől ingyenesen kapnak háromszori étkezést. Ez az érintett rétegnek valóban mintegy 90 százaléka: tavaly 322 ezer gyerek járt óvodába, és több mint 35 ezer bölcsődébe. A rászorultságot nem vizsgálják majd, arról csak nyilatkozatot kell tenni, ám gyermekenként 7500 forint lehet a megtakarítás havonta a bejelentés szerint.

A bölcsisek és az ovisok többsége ősztől ingyen eszik Forrás: AFP/John Macdougall

A pénz fele hiányzik

Az Emminél közölték: idén emiatt 3,5 milliárd forinttal emelik meg a gyermekétkeztetésre jutó keretet, jövőre pedig 10-11 milliárddal. Ez első ránézésre is kevés: idén szeptember és december között mintegy 7 milliárd, jövőre pedig 11 hónapos ellátási idővel számolva 19 milliárd forint megfizetésétől mentesítik a családokat az ingyenes étkezéssel – ezt kellene pótolni. A költségvetés láthatóan a szükséges összegnek alig a felét fizeti csak – valójában azonban valószínűleg annyit sem.

A plusz 230 ezer bölcsis és ovis ingyenes étkezésére teljes egészében az önkormányzatoknak kell előteremteniük a pénzt – vagy a költségvetési támogatásokat emelik majd a tervnél jobban.