A karcagiak haragja kísérti Marcsikát

Dobos László, karcagi polgármester
Karcag, 2015. április 15. Dobos László (Fidesz-KDNP), Karcag polgármestere beszél a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja ügyében tartott sajtótájékoztatón a karcagi városházán 2015. április 15-én. Mintegy kétmilliárd forint körülire becsülhető az az összeg, amely a fő tevékenységként utazási irodaként működő, de pénzügyi tevékenységet is folytató Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft-nél eltűnhetett. Az ügyben a rendőrség nyomoz, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vizsgálatot indított, és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is vizsgálatot kezdeményezett. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Ha a törvény nem csap le ezekre a gazemberekre, akkor a karcagiak fognak ítélkezni a Kun-Mediátor-ügyben – ezt mondta az Origónak az egyik helyi károsult. Lincshangulat nincs a településen, de az ott élők egyre türelmetlenebbek és a kormány segítségét sürgetik. Abból is elegük van, hogy minden híradás az ő "Marcsikájukról" szól, az átvert ügyfelek a pénzüket szeretnék már látni. A sikkasztási botrányról a település fideszes polgármestere sem beszél szívesen. Arra sem válaszolt egyértelműen, hogy tudott-e valamit a cég törvénytelen pénzügyleteiről.
Vágólapra másolva!

Felkavarta a Kun-Mediátor-ügy a békésen csordogáló hétköznapokat Karcagon. A Nagykunság fővárosában most mindenki Marcsikáról, a sikkasztásról és a hétvégi házkutatásról beszél. Az újságírókkal viszont nem szívesen állnak szóba a helyiek. Csak szűkszavúan beszélnek arról, amit tudnak.

A Kun-Mediátor karcagi fiókja Forrás: MTI/Bugány János

A piaccsarnokban is hasonló a helyzet, ott sem beszédesebbek a helyiek. Azt ugyan mindenki egyöntetűen állítja, hogy ismerték a városban "Marcsiékat", de a részletekbe már nem szívesen mennek bele.

Annyit azonban megtudtunk, hogy szombatról vasárnapra virradó éjjel házkutatást tartottak a rendőrök Dobrai Sándorné "Marcsika" karcagi házában. A Kun-Mediátor vezetője továbbra is bujkál, két lánya azonban ott volt a házkutatásnál. A helyiek szerint az egyenruhások a két nőt rendőrautóval vitték oda. Erikáról és Krisztináról azonban nemcsak annyit vélnek tudni a helyiek, hanem azt is, hogy még mindig „odavannak a rendőrségen Szolnokon”.

Dobrai Sándorné háza Karcagon Forrás: Origo

Az egyik károsult azt hallotta, hogy a rendőrök állítólag 800 szerződést foglaltak le. A rendőrség az erről, illetve a házkutatásról szóló értesüléseinket nem cáfolta, de nem is erősítette meg az Origónak.

Egyre nagyobb a karcagiak haragja

– mondta már egy átvert ügyfél. Jellemző vélemény volt az is a településen, hogy ha a kormány segített a devizahiteleseken és segít a Quaestor-károsultakon, akkor "őket se hagyják az út szélén".

Az általunk megkérdezett helyi károsultak egyike sem akarta megmutatni a dokumentumokat, de azt elmondták, hogy befektetési és betétkezelési tevékenységre szerződtek a Kun-Mediátorral. A papírokon a PSZÁF (a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2013 október 1-jén megszűnt, jogkörét a Magyar Nemzeti Bank vette át - a szerk.) engedélyszámát is feltüntették, ami azonban hamis volt, valójában ilyen jellegű tevékenységre nem volt engedélye a társaságnak. Hogy mivel foglalkozott a cég, az szájról szájra terjedt a településen. A helyiek becslése szerint több ezer embert károsítottak meg Karcagon.

Tájékoztató a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókjának bejárati ajtaján Forrás: MTI/Bugány János

Beszéltünk Kurucz István helyi vállalkozóval is, akit szintén megkárosított társaság. Azt mesélte, neki személyesen "Marcsika" mutatta meg azokat az engedélyeket, amik alapján a Kun-Mediátor végezhet valutaváltást. A köztük köttetett szerződés szerint a családja négy generációja által befektetett több millió forintot a cég dollárra váltotta át, és a szerződés szerint erre nettó 1,21-szoros árfolyamnyereséget vállaltak, havonta. Kurucz István szerint ez 2004-től egészen keddig működött is.

Sok a kérdőjel

Kérdés persze a városban, hogy mi van a család többi tagjával. Egy középkorú férfi szerint hallani lehetett, hogy "Marcsika" veje is hazajött, de ezt a legtöbben nem tartották valószínűnek. Olyan szóbeszéd is járja, hogy a család eladta az ingatlanjait, köztük a közeli Tilalmason lévő tanyájukat, de a hétvégi rendőrségi házkutatás ismeretében ez sem valószínű. Az azonban sokak szerint köztudott, hogy a család a közelmúltban egy időre beköltözött a Múzeumkert Rendezvényházhoz kapcsolódó lakóingatlanba.

A Múzeumkert Rendezvényház épülete Forrás: Origo

Amikor odamentünk, a szökésben lévő Marcsika lányának érdekeltségébe tartozó Múzeumkert Rendezvényház kapui délelőtt zárva voltak, holott a felirat szerint minden hétköznap 7–22 óra között nyitva lennének. Az éttermi helyiségbe belépve egy ott dolgozó azt mondta: „átmeneti káosz van”, de néhány napon belül normális ügymenetben fog működni az intézmény.

Arra kérdésre, hogy mi fog változni, ami a normális működést helyreállíthatja csak annyit mondott:

Szűkszavú a polgármester

A település fideszes polgármestere szívesen fogadott minket az irodájában, a kérdéseinkre azonban szűkszavúan válaszolt. Dobos László nem akart nyilatkozni arról, hogy tudott-e arról, hogy a cég illegálisan folytatott befektetési és betétkezelési tevékenységet. Arról sem volt hajlandó beszélni, hogy személyesen neki volt-e megtakarítása a cégnél. Ezt azzal indokolta:

Dobos László, Karcag polgármestere nem szívesen beszél az ügyről Forrás: MTI/Bugány János

Azt is megkérdeztük, hogy az önkormányzatnak volt-e üzleti kapcsolata a Kun-Mediátor Utazási Irodával. Erre sem kaptunk egyértelmű választ. Dobos László úgy fogalmazott: "

Megjegyezte azt is, hogy a Kun-Mediátor az utazásszervezést "tökéletesen, közmegelégedésre" végezte. A karcagi iskolák és kulturális szervezetek is ügyfelek voltak. A polgármester csak egy kérdésünkre adott világos választ, nevezetesen: az önkormányzat nem tartott pénzt a Kun-Mediátornál.

Az utazásszervezéssel meg voltak elégedve az önkormányzatnál Forrás: MTI/Bugány János

Dobos László azt is elmondta, információi szerint a szerdai kormányülésen napirendre kerül a botrány, ami után a kabinet kiad egy állásfoglalást.

Ennyit tudunk

A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. fő tevékenységként utazási irodaként működött, utazásokat közvetített, emellett pénzváltással is foglalkozott, de erre nem volt engedélye. A Magyar Nemzeti Bank ezért piacfelügyeleti vizsgálatot indított a cégnél. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a társaság utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét pénteken visszavonta.

Dobrossy István ügyvéd a Kun-Mediátor károsultjainak tart tájékoztatót Forrás: MTI/Bugány János

A Kun-Mediátor károsultjait képviselő ügyvéd, Dobrossy István korábban azt mondta, 5 és 20 milliárd forint közötti lehet a kár, attól függ, hogy végül hányan tesznek feljelentést, hányan jelentenek be hitelezői igényt az illegális pénzügyi tevékenységet végző cég ellen. Hozzátette: sok karcagi ügyfélnél van olyan papír, amely azt rögzíti, megállapodtak, hogy mennyi időre kötik le a pénzt a cégnél, és mekkora kamatot fizet a vállalkozás. Ezen felül, ha megnézik a cég bankszámlaforgalmát az elmúlt években, abból is kiderülhet sok információ – tette hozzá.

Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügyvezetőjét körözi a rendőrség. Ide kattintva a róla közzétett fotót is megnézheti.