Athénba megy a Gazprom vezetője

Ciprasz, Alekszisz beszél felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása logó MOZOG politikus pulpitus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY választások éjszakája Athén, 2015. január 26. 
Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Ko
Athén, 2015. január 26. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője támogatóihoz beszél a párt athéni székházában 2015. január 25-én, miután a Sziriza megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
Athénban a görög miniszterelnökkel és az energiaügyi miniszterrel fog tárgyalni a Gazprom vezetője. A görög kormány szerint aktuális energiaügyi témákról beszélnek majd. Görögországot nemrég egy orosz hitellel hozták hírbe, de az erről szóló megállapodást Moszkva tagadta.
Vágólapra másolva!

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari cég vezetője április 21-én, kedden Athénban fog tárgyalni. A görög energiaügyi minisztérium hétfőn ismertetett közleménye szerint Miller aktuális energiaügyi témákról folytat majd megbeszélést Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, valamint az ország energiaügyi miniszterével. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője megerősítette, hogy a cég vezetője kedden Athénba utazik, de részleteket nem közölt.

3-5 milliárd euró

A Der Spiegel német hírmagazin online kiadása szombaton azt közölte, hogy Moszkva 3-5 milliárd eurót utal át Görögországnak előlegként, amelyből Athén a Török Áramlat görögországi szakaszának építését finanszírozza majd. A Der Spiegel úgy tudja, hogy az előleget majd abból az összegből vonja le az orosz fél, amely Görögországnak jár az Európába irányuló szállítások utáni tranzitdíjért.

A lapértesülést az orosz elnöki szóvivő cáfolta, azt mondta, nem született ilyen megállapodás.

Lehet olyan helyzet

A görög miniszterelnök moszkvai látogatását megelőző napon a Kommerszant orosz gazdasági napilap egy név nélkül nyilatkozó orosz kormányzati forrást idézett, aki szerint Oroszország egyebek között hitelt ajánlhat fel Görögországnak. A Kommerszant értesülését még aznap sietve cáfolta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter.

A görög miniszterelnökkel tartott megbeszélés utáni orosz elnöki sajtóértekezletről akkor beszámoló híradások szerint Vlagyimir Putyin viszont nem csak azt mondta, hogy Görögország nem kért gazdasági segítséget Oroszországtól, de azt is, hogy lehet olyan helyzet, amelyben Moszkva nagy közös tervekre pénzt kölcsönözhet neki.

A görög kormányt orosz hitellel hozták hírbe Forrás: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

Lefújták a Déli Áramlatot

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 1-jén ankarai látogatásakor jelentette be, hogy leállították a Déli Áramlat projektet, és ahelyett egy másik gázvezetéket építenek Oroszország és Törökország között. A megállapodáshoz később Görögország is csatlakozott. Az úgynevezett Török Áramlat évi 63 milliárd köbméter kapacitású lesz, 47 milliárd köbméter földgáz kerül Európába és 16 milliárd köbméter közvetlenül Törökországba.