A takarékok visszaszóltak Csányinak

Csányi Sándor Budapest, 2014. szeptember 8.
Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a 2014. évi a Prima Primissima Díj jelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón a budapesti Szamos Gourmet Házban 2014. szeptember 8-án.
MTI Fotó: Marj
Budapest, 2014. szeptember 8. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a 2014. évi a Prima Primissima Díj jelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón a budapesti Szamos Gourmet Házban 2014. szeptember 8-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonban lévő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete egyetlen fillér hozamot sem fizetett ki a tagjai számára a szervezetnek juttatott 136 milliárd forintos összeg után, és ilyen a 2015-ös üzleti tervében sem szerepel, ezért a szervezet visszautasítja Csányi Sándor OTP-vezér erre vonatkozó állításait - közölte az SZHISZ.
Vágólapra másolva!

Az OTP elnök-vezérigazgatója pénteken a sajtó nyilvánossága előtt bírálta a takarékszövetkezeti integrációt. Csányi Sándor a szektornak juttatott 136 milliárd forintra utalva azt mondta: megkezdődött az állami reorganizációs támogatás, a vagyon "kilopása", hiszen a múlt év végén született egy törvény arról, hogy a reorganizációra szánt összegből képződött hozam kiosztható a reorganizáció tagjai között.

Alaptalan vádak

Az SZHISZ közleményében "alaptalan, hamis vádaskodásnak" nevezi az OTP-vezető kijelentéseit. A szervezet közölte: a kifogásolt törvényből egyértelműen kiderül, hogy az integrációs szervezet kizárólag a tagintézmények befizetéseinek arányában fizethetne hozamot, így a kifizetett hozam csaknem 100 százaléka a magyar állam vagyonát gyarapítaná. Hozzátették, hogy az SZHISZ vagyonának 99,75 százalékát a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül az állam bocsátotta a szervezet rendelkezésére.

Csányi Sándor bírálta a takarékszövetkezeti integrációt is, ahol szerinte a szektor újjászervezésére szánt 135 milliárd forintból egyetlen forintot sem használtak fel Forrás: MTI/Marjai János

A közlemény szerint az SZHISZ-ben elhelyezett összeg és hozamai az integrációs szervezetben maradnak, és szavatoló tőkeként szolgálnak a takarékszövetkezeti garanciaközösség biztonságos működtetéséhez, a takarékszövetkezetek tőkemegfelelésének folyamatos biztosításához.

Kimerült az alap

Csányi Sándor azt is felhozta, hogy a takarékszövetkezeti szektor újjászervezését úgy oldották meg, hogy az erre adott 136 milliárd forintból egyetlen forintot sem használtak fel, ellenben a kizárt takarékok utáni kártalanítást a bankok befizetéseiből működő Országos Betétbiztosítási Alapra (OBA) hárították át, aminek következtében az alap kimerült.

Az SZHISZ erre válaszul azt közölte, hogy az integrációból kizárt takarékok betéteseinek kártalanítása minden esetben a hatályos törvények előírásai szerint történt. Hozzáfűzték, hogy a szövetkezeti hitelintézetek ugyanolyan tagjai és befizetői az OBA-nak, mint bármely más pénzintézet, ezért az ő betéteseiket is megillette az OBA kártalanítása. A betétbiztosítási alap feltöltése pedig - piaci méretükkel arányosan - ugyanúgy sújtja a takarékszövetkezeteket, mint az OTP Bankot.

Az SZHISZ megemlíti, hogy az új alapokra épülő integráció már kezdeti üzleti sikereket is fel tud mutatni: tavaly a Takarékbank Zrt. fennállásának legjobb eredményét érte el, adózott eredménye 2,04 milliárd forintra emelkedett, miközben mérlegfőösszege 66 százalékkal, 800 milliárd forintra nőtt.