Varga Mihály egyetért az IMF-fel

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság magyar országjelentéséről, Magyarországnak az exportpiacok bővítése céljából a Világbank-csoport fejlesztési programjaiba való bekapcsolódásáról folytatott megbeszéléseket Washingtonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlésén vesz részt.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály Costas Christouval, az IMF misszióvezetőjével tekintette át a valutaalap legutóbbi magyar országjelentését. „Azt kell mondanom, hogy régen született ilyen kedvező jelentés az IMF részéről az országról, ezért véleménykülönbségünk sem volt” – fogalmazott.

Elmondta, hogy Pierre Moscovici európai adóügyi biztossal folytatott egyeztetésén kifejezésre juttatta: a magyar kormány „messze nem érzi úgy”, hogy az Európai Bizottság most készülő magyar országjelentése visszatükrözi azt a pozitív gazdasági előrelépést, amelyet az ország az elmúlt két évben mutatott fel.

Nem köszönnek vissza a tények

„Miközben korábban az EB őszi vagy téli országjelentése kedvezőbb volt, most úgy érezzük, hogy a kedvező tények, adatok nem köszönnek vissza” – mondta.

A nemzetgazdasági tárca vezetője az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseinek Brüsszel általi felfüggesztése a megbeszélésen nem került szóba.

Haszonélvezők legyünk

Karin Finkelstonnal, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (International Financial Corporation, IFC) alelnökével és Franciscus Godtsszal, a Világbank Magyarországot is képviselő országcsoportjának vezető igazgatójával tárgyalva Varga Mihály kifejezte Magyarország törekvését, hogy a most megnyíló finanszírozási keretekből minél nagyobb arányban részesüljön.

„Nekünk az a fontos, hogy Magyarország ne passzív figyelője legyen csak a különböző fejlesztési programoknak, hanem azok haszonélvezője is tudjon lenni” – jelentette ki.

Varga Mihály szombaton részt vesz a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) ülésén, a Moody's elemzőivel találkozik, és Paul Thomsennel, az IMF európai részlegének vezetőjével tárgyal.