Amit nagyon megbántak a nyugdíjasok

nyugdíjas turizmus
Nyugdíjas turista az Alpokban
Vágólapra másolva!
A mostani nyugdíjasok 70 százaléka már megbánta, hogy nem tett félre a visszavonulását követő évekre. Ezen tapasztalatok és a nyugdíjrendszer várható változásai miatt is egyre fontosabb, hogy gondoskodjunk a jövőnkről, írja közleményében a Generali Biztosító.
Vágólapra másolva!

A társadalom elöregedése miatt az állami nyugdíjak csökkenhetnek a következő évtizedekben, írja a Generali, amely szerint ezért is elengedhetetlen, hogy az emberek időben elkezdjenek félretenni az anyagi biztonságuk megőrzéséért. Sokan nem tulajdonítanak elég nagy jelentőséget a megtakarításoknak, holott a pénzügyi döntésekre vonatkozó elszalasztott lehetőségek között első helyen szerepel az, hogy az emberek nem tesznek félre a nyugdíjas éveikre, derült ki a közleményből.

Már megtapasztalták

A mostani nyugdíjasok kétharmada mindezt meg is tapasztalta, csökkentek a bevételeik. 70 százalékuk ennek megfelelően megbánta, hogy nem tett félre, talán éppen ezért látják most már úgy, hogy a legjobb pénzügyi tanács, amit valaha kaptak, az volt, hogy fiatalon kezdjenek el megtakarítani, írta a Genarali.

Tízből heten már megbánták Forrás: Tóth Judit

Kerülik a kockázatokat

„Az emberek többsége kockázatkerülő: nehezen tűrik és igyekeznek is elkerülni a kockázatvállalással járó bizonytalanságot, nehezen birkóznak meg a veszteséggel. Körülbelül három egységnyi nyereség képes kompenzálni egy egységnyi veszteséget, azaz a veszteség nagyobb fájdalmat okoz, mint amekkora örömöt az ugyanakkora nyereség. Az is eltántorítja az embereket a kockázatvállalástól, hogy sikertelenség esetén mások és saját maga is felróják neki a kudarcot” – mondta a kockázatvállalás kapcsán Faragó Klára, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének professzor emeritusa.

A klasszikus megoldást tanácsolják

A Generali közleményében azt tanácsolja, hogy aki teljes biztonságra vágyik, aki pontosan szeretné tudni, mennyi megtakarítással számolhat majd, aki nem szeret a megtakarítások rendszeres lekötésével, befektetésével foglalkozni, aki inkább kockázatkerülő, érdemes klasszikus nyugdíjbiztosítást választania.

„A klasszikus nyugdíjbiztosítás ideális módja a kockázatok elkerülésének. Éppen ezért a törvény által a nyugdíjbiztosításokkal szemben elvárt tulajdonságoknak megfelelően, a kötelező biztosítási elemek és az adójóváírás beépítésével alakítottuk ki Jövőkép klasszikus nyugdíjbiztosításunkat, amely már kisebb összegű rendszeres befizetés mellett előre garantált lejárati összeggel biztosítja, hogy a jövő nyugdíjasainak ne kelljen megbánniuk, hogy nem tettek félre” – mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója.