148 milliárdot bukott tavaly az állam által megvett bank

MKB bank, reklám, mkb, bank, mkb székház
Budapest, 2014. július 24. Az MKB Bank Zrt. székháza Budapesten, a Váci utcában 2014. július 24-én. A magyar kormány megvásárolja az MKB Bank Zrt.-t a Bayerische Landesbanktól (BayernLB). MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az MKB Bank 148 milliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet, idén nullszaldós akar lenni, jövőre már nyereséggel tervez. A százmilliárdos veszteséget hibás döntésekkel magyarázzák. Az MKB Bank tavaly óta állami tulajdonban van. 
Vágólapra másolva!

Az MKB a múlt évi számairól közleményben tájékoztat, ebben azt írják, hogy a veszteséggel számoltak, "a 2014-es üzleti eredmények a tulajdonos várakozásainak és a tervek szerint haladó reorganizációnak megfelelően alakultak."

jelentős veszteséget generáló portfolió épült fel a bankban.

Ez azt jelenti, hogy a bank a magyar számviteli szabályok szerint számolt adózás előtti eredménye mínusz 43,16 milliárd forint lett a nemzetközi számviteli sztenderdek szerinti, konszolidált adózás utáni eredmény pedig mínusz 148,11 milliárd forint.

Az MKB az óriási veszteség ellenére is optimista, mint írják, erőteljes idei szerkezetátalakítás révén megtisztunak a múltban felépített rossz portfolióelemektől, ezt követően idén már nulla közeli eredménnyel, 2016-tól pedig nyereséges, számottevő növekedési potenciállal, minőségi eszközökkel és hitelállománnyal rendelkező hitelintézetként kívánnak működni.

Az MKB Bank Zrt. székháza Budapesten, a Váci utcában Forrás: MTI/Soós Lajos