Még várnak a pénzükre a pedagógusok

spórolás bankszámla választással, bankszámlaegyenleg, pénzintézet, bank
Vágólapra másolva!
A közalkalmazotti illetmények kifizetésének banki többletköltségeit a munkáltató viseli. Ez áll a Kúria 2013-as döntésében, ennek értelmében pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ köteles lenne visszafizetni csaknem 120 ezer pedagógusnak a fizetésükkel kapcsolatos banki költségeket. Ez milliárdokba kerülhet az államnak. A rendvédelmisek többsége nullaforintos számlacsomagra váltott, de van, akit gúzsba köt a bankja.
Vágólapra másolva!

A munkáltató viseli a banki többletköltségeket, amikor a közalkalmazottak fizetését utalja, mondta ki a Kúria két évvel ezelőtti jogerős ítélete. A 2000-es évek előtt ezeket valóban átvállalta a munkáltató, mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A banki költségeket többnyire az önkormányzatok fizették ki a pedagógusok helyett.

Egy vasat sem kaptam

Az utóbbi 10 évben „ezek a költségátvállalások elkoptak – mondta a PDSZ elnöke. – Én egy vasat sem kaptam, pedig legalább 40 ezer forinttal tartozik a Klik" – mondta Mendrey László. A pedagógusoknak csak akkor jár a kompenzáció, ha írásban jelzik a Kliknek.

120 ezer pedagógus várja a kompenzációt Fotó: Mudra László - Origo

A Klik tájékoztatása szerint a pedagógusok legkésőbb 2016. december 31-ig igényelhetik az elmaradt banki többletköltségek kifizetését. Eddig 38,5 ezer közalkalmazott igénylése lett számfejtve és kifizetve. A Klik azt közölte az Origóval, hogy nincs olyan kimutatásuk, amelyből kiderül, hány pedagógus illetve közalkalmazott kapta vissza eddig a pénzét.

120 ezer pedagógus várja

Országos probléma, hogy sok pedagógus nem kapta még meg a kompenzációt, mondta Mendrey László. Szerinte a Klik önkényesen értelmezi a Kúria döntését, és azoknál a pedagógusoknál, akiknek már visszautalta a kompenzációt, adót és járulékot vonnak le. Holott a bankkártya díját és a tranzakciós díjat csökkentés nélkül kellene minden közalkalmazottnak visszautalni.

A NAV-tól kérnek segítséget

Az eljárásrendet a hatályos jogszabálynak, illetve a Kúria döntésének megfelelően alakították ki, írja a kifizetésekről a Klik. Az szja-törvény ugyanis az adómentes bevételek, jövedelmek, illetve juttatások között nem nevesíti a bankszámla kompenzációt, így az adóköteles jövedelemnek minősül. Tekintettel az ügy speciális körülményeire, a Klik hivatalos állásfoglalást kér a NAV-tól.

Mendrey László szerint a pedagógusok többségének tízezres nagyságrendű összeget kellene visszakapnia a Kliktől. Arra a kérdésre, hogy eddig hány pedagógus kapott kompenzációt, a PDSZ elnöke nem tudott válaszolni. A Klik azt írta az Origónak, hogy a kompenzáció pénzintézetenként illetve számlakonstrukciónként, egyénileg változó.

Csak számlára lehet utalni

A munka törvénykönyve szerint a munkabér védelme miatt a magánszféra dolgozói a munkabért készpénzben vagy banki utalással kaphatják meg, a közszférában viszont a készpénzes bérfizetés nem lehetséges.

Hibás összegek érkeznek

A Kúria döntése nem zavarja a Kliket, mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Somogyért is felelős ügyvivője, aki a próbapert indította. Szerinte lassan fizetnek, és hibás összeget. A Klik szerint ugyanis csak az első pénzfelvétel költségét kell visszautalniuk, a bírói döntés viszont a teljes illetménnyel kapcsolatos összegre vonatkozik – mondta a Sonline.hu-nak az ügyvivő.

Hiába a Kúria döntése, a Klik a NAV állásfoglalására vár Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

A somogyi pedagógusok újabb kereseteket adnak be a bíróságokhoz. Nemcsak az adott időre járó összeg nagyságát kifogásolják, hanem a kérdéses időintervallumot is. A tanárok ugyanis - ellentétben a Klikkel - úgy vélik, hogy nem évültek el a 2013 előtti költségigényeik sem, mert a törvény szerint megszakad az elévülés, ha a tartozó fél elismeri a tartozást. A Klik szerint viszont a kifizetések folyamatosak, nincsen csúszások.

Nullaforintos számlacsomag

A rendvédelmisek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy több pénzintézet olyan csomagokat kínál, amelyek ingyenesek, nem kerül pénzbe a számlavezetés, és nincs tranzakciós díj sem. Sok rendvédelmi dolgozó viszont olyan pénzintézetnél vezeti a számláját, ahonnan nem tud váltani, mert például lakáshitel miatt erre nincs lehetősége.

A rendvédelmiseknek ingyenes számlacsomagokat kínálnak a bankok Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Pach Dániel, a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének vezetője 20-25 ezerre teszi azoknak a rendvédelmi dolgozóknak a számát, akik kénytelenek ezeket a magas számlavezetési díjakat elfogadni. A szakszervezeti vezető szerint a gúzsba kötött kollegáknak érdemes lenne perre menni a bankokkal szemben.

Évi 4 ezer forint hozzájárulás

Pach Dániel az Origónak azt mondta, egy belügyminisztériumi rendelet szerint a rendvédelmisek évente 4 ezer forint bankszámla-hozzájárulást kaphatnak a munkáltatójuktól, amit béren kívüli juttatásként minden év novemberéig a munkáltatónak el kell utalnia.