Tarsoly Csaba egyelőre fellélegezhetett

Tarsoly Csaba, a Győr focicsapatának tulajdonosa
Vágólapra másolva!
Az előzetes tervekkel ellentétben nem döntött ma a bíróság Tarsoly Csaba és két társa előzetes letartóztatásáról. A Quaestor-ügy három gyanúsítottját csütörtök éjjel vette őrizetbe a rendőrség, néhány órával azután, hogy Lázár János sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök is csodálkozik, miért nem kattant még bilincs Tarsoly csuklóján.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet információi szerint a brókercég vezérigazgatója mellett annak felesége, Tarsolyné Rónaszéki Erika és Majer Zsolt, a cég egyik befektetési szakemberének sorsáról dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság. Egyikük sem tett vallomást.

A gyanúsítottakat szombat délelőtt fél kilenckor vitték be a tárgyalóterembe, a bíróság néhány órával később úgy határozott, hogy vasárnapra halasztja a döntést, mert a védelem további bizonyítékok ismertetését kérte.

Tarsoly Csabának szabad bejárása volt a Parlamentbe Forrás: MTI/Krizsán Csaba

„Az ügyészség a tisztességes eljárás maximális tiszteletben tartásával intézkedik, hogy a védelem a kért további adatokat is megkapja” – mondta Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Luxusvillából kétszemélyes cellába

Az már biztos, hogy az elmúlt két napot a három gyanúsított merőben más körülmények között töltötte, mint amit megszokhatott. A Blikk úgy tudja, Tarsoly Csabát több száz négyzetméteres budai luxusvillájából a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai fogdájába vitték, ahol egy kétszemélyes cellát kapott. Tisztálkodási lehetősége nincs, csak egy mosdót kapott, ha pedig ki akar menni a mellékhelyiségbe, akkor azt kopogással kell jeleznie őreinek. Tizenegy éve egyébként Rejtő E. Tibor, a K&H egykori vezérigazgatója vendégeskedett ott, és a hivatalos indoklás szerint a csótányok miatt kérte áthelyezését egy másik intézménybe.

Igyekeznek mindent zárolni

A nyomozást a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelet alá vonta, a nyomozás során pedig együttműködtek a Magyar Nemzeti Bank munkatársaival is. A csütörtöki akció során a gyanúsítottak a gyanúsítással szemben panasszal éltek, a panaszokat a Fővárosi Főügyészség bírálja el.

Orbán Viktor csodálkozott, miért nincs még bilincs Tarsoly csuklóján Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A Quaestor-ügyben ugyanúgy igyekeznek zárolni illetve lefoglalni a gyanúsítottak vagyonát az okozott kár megtérítésére, mint a Buda-Cash-ügynél, ahol a becsült 62 milliárdnyi kárértéknél nagyobb, 68 milliárd forintnyi értékben biztosítottak ingatlant, üzletrészt, bankszámlát, ingóságot és készpénzt. Kérdés azonban, hogy ez mennyit segít a károsultakon, hiszen a botrány kirobbanása után Tarsoly még 17 napig szabadlábon volt.

Furcsaságok a cég körül

Az ügy több okból is furcsa. Nincs se öncsőd a kötvénykibocsátónál, se felszámolás a brókerháznál. A Quaestor-birodalom még működik, miközben a kötvénytulajdonosok hiába várnak a pénzükre. Az egész mögött pedig reorganizációs tanácsadók által megvezetett naiv üzletemberek állnak, akikhez semmi köze a kormányzatnak. A külügy is csak spórolásból tartotta a cégnél a pénzét, és csakis a szerencsének köszönhetik, hogy időben léptek, és egy nappal a bedőlés előtt sikerült visszaszerezni az állami pénzeket.

Orbánnak is írt levelet

Lázár csütörtöki sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy a Quaestor-vezér március elején levelet írt Orbán Viktornak - ugyanakkor, amikor bejelentette a jegybank felé is a brókercég működésképtelenségét. A levelet - amelynek tartalma Lázár szerint ugyanaz volt, mint az MNB felé tett jelzés - a kormányfő az illetékes miniszternek, Varga Mihálynak továbbította. azt azonban mind a Miniszterelnökséget vezető miniszter, mind Orbán Viktor határozottan cáfolta, hogy a kormánynak bennfentes információi lettek volna a brókerbotrányról.

Lázár János szerint működött a kormány életösztöne Fotó: Bielik István - Origo

Egyszerű életösztön

„Semmi olyan információ nem hangzott el a kormányülésen, ami előnybe hozta volna a kormány tagjait. Minden információ nyilvános volt, egyszerű életösztön működött a kormányzatban és jól” - jellemezte a helyzetet Lázár.

Parlamenti belépője is volt

Azóta az is kiderült, hogy Tarsoly Csabának parlamenti belépője is volt. Az Index információi szerint a belépőt a Miniszterelnökség állította ki a Quaestor vezérigazgatójának még 2013 áprilisában.

Polt átvilágítását követelik

A Demokratikus Koalíció mindenközben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezte, hogy tisztázzák Polt Péter szerepét a Quaestor-ügyben. Vadai Ágnes közleményében a legfőbb ügyész azonnali nemzetbiztonsági átvilágítását is követelte.

A DK politikusa utalt arra, hogy Tarsoly Csaba titkára „szoros kapcsolatban áll” Polt Péter lányával, ezért „felmerül a gyanú, hogy az ügyészség késedelmes intézkedése mögött összefonódás húzódhat meg”.

Megszólalt az MSZP is

Az MSZP választmánya azt kéri a párt parlamenti frakciójától, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Quaestor-ügy károsultjai megkapják a pénzüket. Ezt Botka László választmányi elnök mondta szombaton Budapesten, a testület ülésének kezdetén.

A Fidesz-frakció reakciójában azt írta: az MSZP választmányának azokra a kérdésekre kellene keresnie a választ, hogy "a szocialista kormányok vajon miért hunytak szemet az évtizedes pénzügyi korrupció fölött, miért engedtek brókereket a kormányuk közelébe, és mit keresnek az embereik a brókercégek hálózatában".