Orbán: Most ér véget a szocializmus

Orbán Viktor; Varga Mihály Budapest, 2015. március 6.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó címmel megrendezett gazdaságpolitikai fórumán a Budapest Kongressz
Budapest, 2015. március 6. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó címmel megrendezett gazdaságpolitikai fórumán a Budapest Kongresszusi Központban 2015. március 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Segély helyett munkáért tüntetnek az emberek, valójában itt ért véget a szocializmus, sőt ez az igazi rendszerváltás, mondta Orbán Viktor. A rezsicsökkentés, a bankelszámoltatás és a családi adórendszer a múlt sikerei. A jövőben kiegyeznek a bankokkal, szigorítják a pénzügyi felügyeletet, egyszerűsítik az adózást és megkezdik a déli nyitást. A kormány gazdasági terveiről hamarosan hosszabb cikkel jelentkezünk.
Vágólapra másolva!

A kormány segély helyett munkát ad az embereknek, valójában itt ér véget a szocializmus, mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén tartott előadásában. A miniszterelnök szerint nem csak hogy most ér véget a szocializmus, de valójában ez az igazi rendszerváltás.

Teljes foglakoztatás

Az emberek segély helyett már közmunkáért tüntetnek, emlékeztetett Orbán Viktor a közelmúlt egyik hírére, szerinte ez azt jelenti, a társadalomban megerősödött a kormány által támogatott gondolat, meggyökeresedett a munka iránti igény. A kormányfő sokadjára ismételte el, hogy 2018-ra szeretnék elérni a teljes foglalkoztatást, a korábban elhangzottakhoz képest annyival mondott többet, hogy teljes foglalkoztatás alatt három százaléknál kisebb munkanélküliséget ért.

Három sikeres reform

A segély helyett munkát elv mellett a kormány másik két, sikeres reformja az elmúlt évből a demográfia és az adórendszer összekapcsolása (vagyis a családi adókedvezmény bevezetése), valamint a rezsicsökkentés és a bankok elszámoltatása a miniszterelnök szerint. A következő években ezen az úton fognak továbbmenni.

Meglesz a teljes foglalkoztatottság, itt ér véget a szocializmus Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Erre készülnek

A jövőben a következő lépésekre készül a kormány, mondta el Orbán Viktor:

  • Tűzszünetet, sőt talán békét kötnek a bankokkal
  • A brókerbotrány nyomán szigorítják a pénzügyi felügyeletet
  • Egyszerűsítik, de szigorítják az adózást
  • A külpolitikában és a külgazdaságban megkezdik a déli nyitást

Az Origo hamarosan részletes cikkel jelentkezik arról, hogy a miniszterelnök beszéde alapján mit tett eddig, és mit tervez tenni a magyar gazdasággal a Fidesz.