Az Erste is vinné a Citibank lakossági üzletágát

bankfiók bejárat embléma ÉPÜLET felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS SZIMBÓLUM Budapest, 2015. február 9.
Az Erste Bank Kossuth Lajos téri fiókjának emblémája Budapesten, 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.
Budapest, 2015. február 9. Az Erste Bank Kossuth Lajos téri fiókjának emblémája Budapesten, 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Több más bankkal együtt az Erste is versenyben van a Citibank lakossági üzletágáért, mondta a Portfoliónak az osztrák bankcsoport vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

„A Citibank lakossági üzletágáért több más bankhoz hasonlóan versenyben vagyunk. Ez az egyetlen bank, amely iránt konkrét érdeklődésünket fejeztük ki Magyarországon” – mondta a gazdasági portálnak adott interjújában Andreas Treichl. Az Erste vezére szerint nyitottak az akvizíciókra, „de nem bármilyen áron”. Mint mondta, drágán semmiképp sem akarnak bankot vásárolni.

Treichl beszélt a másik nagy osztrák bankról, a Raiffeisenről is, korábban ugyanis olyan pletykák kapta szárnyra, melyek szerint az Erste megvásárolná a versenytárs magyar leányvállalatát. A vezérigazgató azt mondta, hogy egyszer már jelezte a Raiffeisen vezetőjének, bárhogy is döntenek, nyitottak a magyarországi növekedésre, akár akvizíciók révén is. „Az a gyanúm, hogy jelenleg nem ez okozza a legnagyobb fejtörést számukra, sokkal inkább az orosz és az ukrán helyzettel, illetve a lengyel leánybank esetleges eladásával, valamint az eszközérték tervezett 20 százalékos csökkentésével vannak elfoglalva” – mondta az osztrák bankvezér.

Kivonulás, fiókbezárás

A Citigroup világszerte 11 országban értékesítené lakossági üzletágait, köztük Magyarországon is, közölte a cég még tavaly októberben. A Raiffeisen Bank International csökkenti a bankfiókhálózatot és jobban koncentrál majd a vállalati ügyfelekre és a kiemelt magánügyfelekre Magyarországon, jelentett be februárban Karl Sevelda vezérigazgató. Tavaly augusztusban a bankvezető még arról beszélt, hogy nem zárják ki a pénzintézet Magyarországról való kivonulását sem.