Nyilvános a Vatikán pénzügyi szabályzata

Ferenc pápa Fülöp szigetek
Pope Francis (C) is greeted by Philippine bishops during a welcome ceremony shortly after arriving at a military air base in Manila on January 15, 2015. Pope Francis arrived in the Philippines on January 15 for the second leg of an Asian tour that organisers believe could see a world-record crowd turn out for a papal mass. AFP PHOTO / PHOTO/TED ALJIBE
Vágólapra másolva!
A Vatikás nyilvánosságra hozta az új pénzügyi szervek szabályzatát, miután a sajtóban költekezéssel vádolták őket. Hamarosan a tavalyi pénzügyi mérleget is közzéteszik.
Vágólapra másolva!

A pápai állam honlapján nyilvánosságra hozták a Vatikán új pénzügyi-gazdasági szervezeteinek szabályzatát, miután az olasz sajtó költekezéssel vádolta meg a Ferenc pápa által indított reformokkal megbízott bíborosokat.

Részletes jogi háttér

A március elsejei dátumú szabályzatokat egyházi szokás szerint Ferenc pápa saját akaratából (motu proprio) adták ki. A gazdasági tanácsot és a gazdasági titkárságot az egyházfő tavaly február-márciusban állította fel, rájuk ruházva át a számos vatikáni hivatal által korábban külön-külön kezelt pénzügyeket. Az új vatikáni gazdasági szervek egy éve tartó munkáját szabályozó dokumentum megszületése további egy évet vett igénybe a részletes jogi háttér kidolgozása miatt, mondta el Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A pénzügyi mérleg következik

A L'Espresso olasz balközép hetilap pénteken cikket közölt a George Pell vezette gazdasági titkárság túlzott költekezéseiről. Federico Lombardi szentszéki szóvivő méltatlan és gyalázatos vádnak nevezte a sajtóértesüléseket, azt hangoztatva, hogy a Vatikán mielőbb nyilvánosságra hozza az új gazdasági szervek működési szabályzatát, amelyet a Vatikán tavalyi mérlegének közreadása követ majd.

Hamarosan a pénzügyi mérleget is közzéteszik Forrás: AFP/Ted Aljibe

Etikus és hatékony

A szabályzatok szerint a gazdasági tanács a Vatikán etikus és hatékony pénzügyi-gazdasági működését szolgálja. A tanács által kidolgozott pénzügyi-gazdasági irányelveket a gazdasági titkárság hajtja végre. A háromtagú revizori hivatal szintén az átláthatóságot célozza. A revizorokat még nem nevezték ki.

A Reinhard Marx német bíboros vezette gazdasági tanács 15 főből áll: 8 egyházi és 7 laikus tagja a világ különböző térségeit képviseli. A gazdasági titkárság élére a pápa George Pell ausztrál bíborost nevezte ki.