Buda-Cash: a jegybank visszavonta a bankok engedélyét

Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet 2015. február 26 Észak-magyarországi Regionális Bank
Miskolc, 2015. február 26. Tanácstalan emberek állnak sorba a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt 2015. február 26-án, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. A pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik. A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A jegybank visszavonta a Buda-Cash Brókerház tulajdonosainak érdekkörébe tartozó DRB-bankcsoport kisbankjainak tevékenységi engedélyét, mert a bankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Ezzel automatikusan megindul az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítási folyamata, a betétesek még ebben a hónapban megkapják pénzüket.
Vágólapra másolva!

A jegybank visszavonta a DRB-bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, a pénzt az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizeti majd ki (mintegy 30 millió forintig), és az MNB elegendő forrást nyújt ehhez, nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke.

Nincs elég fedezet

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa március 2-án, hétfőn délután hozott döntést a négy hitelintézet (DRB Bank, ÉRB Bank, BRB Bank és DDB Bank) tevékenységi engedélyének visszavonásáról, miután az MNB vizsgálatának megállapítása szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókerház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált, mondta el Windisch László.

A betéteseket az OBA még ebben a hónapban kártalanítja Forrás: MTI/Vajda János

Automatikus kártalanítás

Az engedély-visszavonó határozatokkal automatikusan, külön kérés nélkül megindul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása. Az OBA a betétgaranciával érintett valamennyi betétre – a lakossági és vállalati megtakarítások e körbe tartoznak – törvényi előírás alapján 20 munkanapon belül maximum mintegy 30 millió forintig (100 ezer euróig) kárkifizetést teljesít. A korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényes határidőnél sokkal gyorsabban fizetett a betéteseknek, mondta az alelnök.

A brókercég ügyfelei is jogosultak kártérítésre, amelyet mintegy 6 millió forint összegig a Befektető-védelmi Alap (Beva) nyújt majd számukra.

Szigorítanák a felügyeletet

A Buda-Cashnél történtek nyomán az MNB március 2-ától, hétfőtől előrehozott vizsgálatsorozatot indított a befektetési vállalkozási piac több szereplőjénél. A soron kívüli ellenőrzések célja, hogy a felügyelők áttekintsék az érintett brókercégek nyilvántartási rendszereinek megbízhatóságát, mondta el Windisch László.

A jegybank kezdeményezi a jogalkotónál, hogy az eddigi ötévenkénti átfogó vizsgálat helyett jóval sűrűbben, akár évente kerüljön sor a jövőben olyan vizsgálatra, amely áttekinti a brókercégek helyzetét. A jegybank egyéb (például a könyvvizsgálók felelősségének megerősítését célzó) jogszabály-módosítási lépéseket is kezdeményez. Az MNB ugyanakkor a saját vizsgálatainak gyakorítására, módszertanának szigorítására vonatkozó intézkedéseket természetesen saját hatáskörében, jogszabály-módosítás nélkül is megteszi, tájékoztatott Windisch László.