Elzárhatják az oroszok az ukrán gázcsapokat

Szudzsa
Szudzsa, 2009. január 13. Elzáró csap az orosz gáztovábbító állomáson az ukrán határtól 200 méterre, a Kurszki területen lévő Szudzsában 2009. január 13-án. Ezen a napon újraindult az orosz földgáz szállítása Ukrajnán át az EU tagországaiba. A Naftogaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat és a Gazprom orosz gázipari monopólium közötti gázvita nyomán január 7. óta nem érkezett orosz földgáz Európába. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Vágólapra másolva!
A donyecki lázadóknak azért szállítanának, és lehet, hogy azt is Kijevvel fizettetnék ki.
Vágólapra másolva!

A Gazprom Export álta pénteken közzétett dokumentum szerint ha az ukrán energiacég, a Naftogaz a következő hónapban nem fizet előre a gázért, leállíthatják a gázszállítást az országba. Mint mondták, mai adatok alapján jövő hét végéig elegendő az a pénz, amit eddig fizettek az ukránok, ezután viszont leállítanák a szállítást.

Veszélyben az európai gázellátás

A Gazprom arra panaszkodott, hogy a Naftogaz múlt héten „abnormálisan nagy mennyiségű” gázt kért, de nem jelezte, hogy ezekért a korábbi „Téli Csomag” nevű megállapodás alapján előre fizetnének. Az úgynevezett téli csomag lényege, hogy a Gazprom kötelezettséget vállal arra, hogy márciusig leszállít 5 milliárd köbméter földgázt Ukrajnának, ezer köbméterenkénti 385 dolláros áron. A földgáz árát az ukrán fél előre kifizeti, és a Gazprom további szállításokat is teljesít, ha az ukrán fél ezt igényli.

Szudzsa, 2009. január 13. Elzáró csap az orosz gáztovábbító állomáson az ukrán határtól 200 méterre Forrás: MTI/Makszim Sipenkov

Az oroszok szerint azonban az utóbbi napokban Ukrajna olyan nagy napi gázmennyiséget követelt, amivel pár nap alatt le is szállították volna a megállapodásban szereplő 5 milliárd köbmétert. A Gazprom szerint ezzel veszélybe kerülhetett volna az Európába irányuló gázexport is.

A lázadók biztosan kapnak gázt

A Gazprom közölte azt is, folytatják a gázszállítást a kelet-ukrajnai oroszpárti szakadároknak is: a 2009-ben megkötött megállapodásban több gáz-átvevőpontot is megjelöltek az orosz-ukrán határon, azonban a szerződésben nincs megszabva, hogy ezeket mindenképpen a Naftogaznak kell ellenőriznie. A Naftogaz korábban leállította a gázszállítást azokra a területekre, amelyeket a lázadók tartanak ellenőrzésük alatt, ezért az orosz kormány felszólította a Gazpromot, hogy szállítson gázt ezekre a területekre.

Előre kérik a pénzt

Korábban arról szóló hírek láttak napvilágot, hogy a Gazprom ezt a gázt is Kijevvel fizettetné ki. A Gazprom közleménye ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem próbálta, csak annyit írtak, az ügyben „még egyeztetnek a Naftogazzal”.

A Naftogaznak a közleményben azt javasolják, „találjanak pénzt, amivel kifizethetik a márciusi gázt. Ha nincs pénz, vagyis nem fizetnek előre, nem tudnak tovább gázt szállítani Ukrajnába.” Szerintük ha nem sikerül időben utalni a márciusi összeget, Európa gázellátása is kérdéses lesz, mivel Ukrajna földalatti tározói már most veszélyesen alacsony töltöttségi állapotban vannak.