Csákváron a helyi cégek előre befizetik az adót

tőzsdekrízis, gazdasági válság, válság, értékpapírpiac, deviza, BUX-index, Buda-Cash Brókerház, bróker
Vágólapra másolva!
A csákvári önkormányzat kérésére a helyi cégek előre befizetik a város új számlájára a márciusban esedékes helyi adókat, a polgármester ugyanakkor nehéz időszakra számít, miután a település számláját eddig a Buda-Cash-ügyben érintett BRB Buda Regionális Banknál vezette.
Vágólapra másolva!

Illés Szabolcs Csákvár polgármestere elmondta: mintegy 41 millió forintjuk ragadt a bankban. A város már szerdán új bankszámlát nyitott az OTP-nél. Megjegyezte, hogy az önkormányzat felhívására a helyi vállalkozók a márciusban esedékes iparűzési- és gépjárműadójukat már az új számlákra utalják, és előre teljesítik azokat. Az önkormányzati dolgozók és a közfoglalkoztatottak fizetését, valamint a segélyeket a Magyar Államkincstár letéti számlára helyezte, azokat határidőre ki tudják fizetni. A városvezető kiemelte: nehéz időszakra és likviditási problémákra számít, mert nem tudni, hogy az előre befizetett pénzek meddig elegendőek.

Fotó: Mudra László [origo]

Válnak 17 milliója ragad bent

Vál község hivatalos honlapján arra kérte az önkormányzat a lakosságot, hogy a Buda Regionális Bank felé semmiféle befizetést ne teljesítsenek, az interneten keresztül se utaljanak az önkormányzat adószámlájára, a kiküldött adócsekkeket pedig ne fizessék be a postán. Bechtold Tamás polgármester tájékoztatása szerint a településnek 17 millió forintja ragadt a bankszámlán.

Tessely Zoltán a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a csákvári és a váli önkormányzat mellett civil szervezetek és alapítványok kerültek még nehéz helyzetbe, mert a BRB-nél vezetik számlájukat.

Siklóson kapnak bért a hivatali dolgozók

Siklós ki tudja fizetni a hivatali dolgozók, az intézményi alkalmazottak és a közmunkások márciusban esedékes bérét, az önkormányzat hosszú távú működésének biztosítására azonban megoldást kell találni - mondta a város független polgármestere. Marenics János szavai szerint az érintettek a jövő héten megkapják a pénzüket. Hangsúlyozta: ez annak köszönhető, hogy a város új számlavezető bankja, az OTP a várható adóbevételek 30 százalékáig forrást biztosít az önkormányzatnak, egy most esedékes 30 millió forintos állami támogatás már nem a DRB-hez, hanem a Magyar Államkincstárhoz érkezik, a kincstár pedig megállapodott a munkaügyi központtal a 150 közmunkás bérének kifizetéséről.

Hozzátette, a 300 helyi családot érintő, 10-11 millió forint összegű segély "bennragadt a DRB-nél", de néhány napon belül ebben az ügyben is döntés születik.

84 önkormányzat érintett

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című reggeli műsorában elmondta: 84 önkormányzat számlája ragadt bent az érintett pénzintézetekben. A legfontosabb, hogy ki tudják fizetni márciusban a béreket, a szociális juttatásokat, a támogatásokat - hangsúlyozta a miniszter.

A lefgontosabb, hogy az önkormányzatok ki tudják fizetni a béreket Fotó: Bielik István - Origo

Hétfőn derült ki, hogy százmilliárdos kárt okozhatott a Buda-Cash. A jegybank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét.