Az orosz gazdaság gyengül, Putyin erősödik

Vlagyimir Putyin látogatása
Fotó: Dudás Szabolcs
Vlagyimir Putyin látogatása Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Hiába gyengül a rubel és hiába zuhant recesszióba az orosz gazdaság, Vlagyimir Putyin népszerűsége töretlen.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűsége 86 százalékra nőtt a moszkvai Levada Center felmérése szerint, tudósít a Time.com. Putyin népszerűsége majdnem 20 százalékkal nőtt 2014 eleje, vagyis a Krím megszerzése óta. Az orosz elnök 2014 nyarán, augusztusban volt a legnépszerűbb, akkor a lakosság 87 százaléka kedvelte. A mostani emelkedés nem nagy, egy hónappal ezelőtt 85 százalékon állt az adat.

Infláció és recesszió

Putyin annak ellenére ennyire népszerű, hogy a nyugati szankciók (és az azokra adott orosz válaszlépések), valamint az olcsó kőolaj miatt a rubel értéke az elmúlt 12 hónapban megfeleződött, az orosz gazdaság pedig 3 százalékos recesszióra számíthat idén.

Erősödő nacionalizmus

Nehéz eldönteni, mennyire megbízhatóak az orosz közvélemény-kutatások, emlékeztet a Time, de a Lavadát tartják az egyik legkorrektebb közvélemény-kutatónak. Valószínű, hogy a lakosság számára is érezhető gazdasági problémák ellenére a Nyugattal való szembehelyezkedés, és az annak nyomán megerősödő nacionalizmus jót tesz Putyin népszerűségének. A Time szerint annak is szerepe lehet Putyin erősödésében, hogy az orosz média minden lépését pozitív színben tünteti fel.

Szavazzon!

Ön kedveli Vlagyimir Putyint?