Buda-Cash: Magyar György képviseli a károsultakat

Magyar György ügyvéd, magyar györgy, ügyvéd
Debrecen, 2013. szeptember 12. Schönstein Sándor védője, Magyar György ügyvéd nyilatkozik a sajtónak a Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalása után a Debreceni Ítélőtábla épületében 2013. szeptember 12-én. A büntetőtanács bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort, helybenhagyva a megismételt elsőfokú bírósági ítéletet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Ha büntetőeljárás fog indulni, akkor a sértetteket mi fogjuk képviselni – mondta az Origónak Magyar György. Elsősorban azok jelentkezhetnek az ügyvédnél, akiknek a kárigénye nagyobb, mint a befektetéseket védő garancia. Szerinte a cég és a tulajdonosok, de akár az állam is fizethetik a kártérítést.
Vágólapra másolva!

A trafikkárosultakat is képviselő ügyvédet a károsultak keresték meg. Magyar György arra kérte az ügyfeleket, hogy állítsák össze kárigényüket, vagyis, hogy mennyi befektetésük van a Buda-Cashnél. A befektetéseket 20 ezer eurós garancia védi. Éppen ezért a sértetti körbe elsősorban azok jelentkezése várható, akiknek a megtakarítása ennél – a mai árfolyamon több mint 6 millió forintnál – nagyobb.

Az ügyvéd szerint akár büntetőeljárás is indulhat Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mi történhet?

A megtakarítás nagysága az ügyvédi titok része lesz – mondta Magyar György. Az ügyvéd szerint, ha megállnak azok a gyanúk, amiket hallani lehet, akkor ezt egy büntetőeljárásban feltárják. De még ha ez nem is fejeződik be, akkor is sor kerülhet vagyonzárolásra.

Magyar György szerint a Buda-Casht valószínűleg fizetésképtelenné fogják nyilvánítani, és akkor elindul egy felszámolási vagy csődbiztosi eljárás. Ha marad valamilyen pénz a cégben, akkor a kárigényeket érvényesíteni tudjuk.

Akár az állam is fizethet

A bűnügyi felelősség miatt a tulajdonosok is fizethetnek. Az sem lehet mentség, ha valaki eladta a részesedését még a botrány kitörése előtt. De egy ügyvédnek kötelessége az ellenőrző szerv felelősségét is megvizsgálni az ügyfelek kérésére, hiszen egy ilyen hosszú ideig zajló csalás esetén az is felmerülhet. Egy másik csoport kifejezetten a felügyelet felelősségének kivizsgálását kérte az ügyvédtől.

A jegybank szerint az első adandó alkalommal léptek

A jegybank szerint a szervezet az első adandó alkalommal felszínre hozta a Buda-Cashnél történt visszaéléseket. Ezt Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke mondta az MTI-nek. Ahogy fogalmazott, az utolsó átfogó felügyeleti vizsgálat 2010 májusában zajlott le, különösebb elmarasztalás nélkül. Az elmúlt pár napban viszont bizonyossá vált, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél súlyos visszaélések történhettek az ügyfelek pénzével.