Főként vezetőket küld el a Tesco

Tesco
Vágólapra másolva!
Nem akarnak veszteségesen működni, ezért inkább átszervezésbe kezdett a Tesco. A cégen belül 150 embernek más beosztásban ajánlhatnak munkát, viszont 44 dolgozó állása áprilistól biztosan megszűnik.
Vágólapra másolva!

Attól tartok, hogy ez csak a kezdet – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere az Origónak. Szerinte egyértelműen az üzletláncokat érintő kedvezőtlen szabályozások miatt dönthetett a Tesco az átszervezés mellett.

Már egyeztetnek

A Tesco a korábbi csoportos létszámleépítést kiegészítve újabb 206 munkavállaló elbocsátását jelentette be – mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének elnöke. A Tesco szerint viszont félrevezetőek azok a hírek, melyek több száz munkatárs elbocsátásáról szólnak. A Tesco sajtósa szerint nem szűnik meg több mint 200 állás: 44 embernek biztosan nem tudnak munkát adni, további 150 munkavállalónak pedig más munkalehetőséget ajánlanak a cégen belül.

A csoportos létszámleépítésről már tájékoztatták az érintett kormányhivatalok munkaügyi központját és a szakszervezeteket, a munkavállalókkal pedig megkezdték az egyeztetéseket – közölte a Tesco sajtósa.

Az áruházi dolgozóknak nem kell félniük

Az irodai, irányító beosztású alkalmazottak Gyálon, Herceghalmon és a budaörsi központban dolgoznak. A 206 munkavállalóból 150 vezető, 19 ügyintéző és 37 ügyviteli alkalmazott.

Főleg irodai alkalmazottakat érint az átszervezés Forrás: 123rf.com

Korábban a Tesco 560 fő csoportos leépítését jelentette be a boltbezárás miatt, mondta Sáling József. Az akkori megállapodásban rögzítették az elbocsátás folyamatát, köztük azt, hogy 350 alkalmazottnak a cégen belül helyet találnak. Hogy ebben a folyamatban hány felmondás lesz, az azon is múlik, hogy a felajánlott új lehetőséget hányan fogadják el – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Nem akarnak veszteségesek lenni

A Tesco azt közölte az Origóval, hogy az átszervezésekre azért van szükség, hogy a jövőben is hozzájárulhassanak a magyar gazdaság teljesítményéhez. „Részletesen áttekintettük működésünket és üzleti prioritásainkat. Olyan struktúrát alakítottunk ki, amely hatékonyan alkalmazkodik a változó kiskereskedelmi környezethez” – közölte a Tesco sajtósa.

Titkárnőket halmoztak

Volt olyan vezető, akinek négy titkárnője is volt. Az átszervezéssel a titkárnők számát is jelentősen csökkentették – mondta Sáling József, a KASZ elnöke.

2015-ben nem tervez további leépítést a Tesco Fotó: AFP/Carl de Souza

13 boltot bezártak

Összesen 566-an dolgoztak abban a 13 Tesco-üzletben, amelyet feltehetőleg a felügyeleti díj emelése és a vasárnapi zárva tartás miatt zárt be a Tesco. A Tesco február elején azt közölte, 90-en a távozás mellett döntöttek, míg 60 dolgozónak nem tudott állást ajánlani a cég.

Sáling József szerint a mostani leépítést a Tesco nem a vasárnapi zárva tartással indokolta, hanem azzal, hogy jövőre nem lehetnek veszteségesek. Csak később derül ki, hányan nem vállalják a felkínált állást. A Tesco azt közölte az Origóval, hogy mostanában további leépítéseket nem terveznek.