Őrizetbe vették a volt miniszterelnök-helyettest

Vágólapra másolva!
Korrupció gyanúja miatt őrizetben veszik Romániában Ariean Videanu volt gazdasági minisztert, korábbi miniszterelnök-helyettest. A gyanú szerint 11 milliós kárt okozott az államnak, amiért a vagyonát is zárolták.
Vágólapra másolva!

Videanu vagyonát tavaly februárban már zárolták, ez a döntést azonban a román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) hatályon kívül helyezte. A politikus azonban időközben előzetes letartóztatásba került, és a vagyonzárat újra elrendelte a román korrupcióellenes ügyészség, a DNA. A korábbi döntés miatt a DIICOT elnöke, Alina Bica ellen is eljárás indult hatalommal való visszaélés miatt.

200 milliós magánvagyon

Videanut többek között azzal gyanúsítják, hogy gazdasági miniszterként 11 millió dolláros kárt okozott a román államnak azzal, hogy kedvezményes áron biztosított földgázt az egyik legnagyobb román gabonatermesztőnek. Videanu a 2000-es évek eleje óta vezető politikusa volt a Traian Basescut az államelnökségig juttató jobbközép Demokrata Pártnak (később Demokrata Liberális Párt). 2004-2005-ben a Tariceanu-kormány gazdasági miniszterelnök-helyettese volt, majd az államfővé választott Basescut utódaként Bukarest polgármestere. 2008-2010 között ismét gazdasági miniszter volt, pályafutása alatt 200 millió eurós magánvagyont halmozott fel.

Több kormánytagot is vádolnak

A korrupcióellenes hatóság a DIICOT-ot is törvénysértéssel gyanúsítja, szerintük Bica szabálytalanul nyúlt át az esetet vizsgáló ügyész feje felett és segítette hozzá Videanut, hogy értékesítse cége részvényeit, amelyeket a hatóság bizonyítékként zárolt és használt volna fel.

Nem Videanu az első, akit a DNA felelősségre von: a napokban Traian Basescu volt államfő több korábbi támogatója ellen is eljárás indult: csütörtökön Elena Udrea volt turisztikai miniszter, a Basescu védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt elnöke ellen indítottak nyomozást.