Forintosítás: a baloldali szavazók többsége is támogatja a kormányt

% bankjegy CHF hitel felirat Forinthitel deviza pénz hitel kamat
Devizahitel forintosítása illusztráció
Vágólapra másolva!
Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a többség támogatja a devizahitelek forintosításával kapcsolatos kormányzati döntést. A svájci frank árfolyamában bekövetkezett hirtelen változások még inkább megerősítették a lakosság ezzel kapcsolatos véleményét, írja közleményében a Századvég Alapítvány.
Vágólapra másolva!

2014 végén a megkérdezettek 44 százaléka támogatta a döntést, 35 százalék ellenezte, a fennmaradó 21 százalék nem tudott ítéletet alkotni róla. A 2015 januárjában elvégzett felmérés szerint viszont már a teljes népesség 58 százaléka jónak tartotta a lakáscélú devizahitelek forintosításával kapcsolatos kormányzati döntést, 26 százalék ellenezte, még 16 százalék nem alkotott róla véleményt, derül ki a közleményből.

Az intézkedést támogatók aránya az utóbbi hónapban látványosan nőtt. A Századvég szerint ennek oka, hogy a svájci frank árfolyama jelentősen emelkedett a közelmúltban, „így a döntés előnyei még inkább kézzelfoghatóvá váltak”.

Párthovatartozástól függetlenül népszerű

Közleményükben azt írták: jelenleg ideológiai és párthovatartozástól függetlenül minden társadalmi csoportban többségben vannak azok, akik szerint a döntés jó az adósoknak. A baloldali szavazók esetében a támogatók aránya 51, a középen állóknál 59, a jobboldalon pedig 71 százalék. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a Fidesz szavazóinak 78 százaléka tartja jónak a döntést, az MSZP esetében ez az arány 52, a DK-nál 50, az LMP választói esetében 56, a Jobbiknál pedig 54 százalék.

A Századvég január 15-20. között telefonon ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével az úgynevezett CATI-módszerrel végezte el kérdőíves közvélemény-kutatását. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna, írta a Századvég.