4,6 milliárdos vagyont zárolt az adóhatóság

étolaj, étolaj-hamisítás
Vágólapra másolva!
Étolajjal üzletelő bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó - és Vámhivatal. A 18 fős bűnszervezet tagjai közül tízen előzetes letartóztatásban vannak. A gyanúsítottak között egy család is van. A család osztrák bankszámláját és magyar vagyonát 4,6 milliárd forint értékben zárolták.
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint egy étolajgyártással foglalkozó gazdasági társaság vezetője a bűnszervezettől szerezte be fiktív számláit. A bűnszervezet az Európai Unió területéről vásárolta az étolajat, majd magyar cégekből álló számlaláncokon keresztülfuttatta és beszámlázta az étolajgyártó részére. Az áru azonban a számláktól eltérően Romániából és Bulgáriából egyenesen az étolajgyárba érkezett. A jelenlegi adatok szerint négymilliárd forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul. A férfi egy ideje kiszállt a cégből.

Még az utolsó pillanatban is menteni akarták a milliárdokat Fotó: Origo

4,6 milliárdos vagyon

A nyomozók a román hatóságokkal együttműködve beszerezték a román eladónál található számlákat, szállítási okmányokat és iratokat, és további harminc helyszínen egyéb bizonyítékokat találtak.

A nyomozóknak sikerült megakadályozni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított felesége a náluk tartott házkutatás után a fiuk magyar bankszámláján lévő 2,8 millió eurót ausztriai bankszámlájukra utalja.

Határokon át

Az osztrák hatóságok segítségével a család ausztriai bankszámláján lapuló további 2,5 millió eurót is zárolták. Ezen kívül részvényeiket, bankszámláikat és ingatlanjaikat is sikerült zár alá venni, így a 4,6 milliárd forintos családi vagyon az okozott kár megtérülését szolgálhatja.

Négymilliárdot igényeltek vissza Forrás: MTI/Rosta Tibor

A bűnszervezet többi résztvevőjénél százmillió forintot meghaladó értékben gépjárműveket, ingatlanokat, kamionokat, kamionmosókat is zár alá vettek.