Tetszik kérni a boltom ötödét is?

BoltosLenke
Vágólapra másolva!
A boltot üzemeltető cég 20 százalékos tulajdonosa már bemehet dolgozni vasárnap. Sőt viheti a családtagokat is. Annak pedig nincs akadálya, hogy a nagyobb áruházláncok is átírják alkalmazottaik nevére a cégek kisebbségi tulajdonjogát, és így próbáljanak meg alkalmazkodni a vasárnapi zárva tartás szabályaihoz. Megfelelő szerződéssel azt is elérhetik, hogy az újonnan betársult partnerek ne kapjanak túl nagy szavazati jogot, és ne a tulajdoni hányaduknak megfelelően részesüljenek a bevételből. Egy nagyobb áruházlánc közel 70 alkalmazottja hamarosan tulajdonos is lehet.
Vágólapra másolva!

A boltzárról szóló törvény szerint a 200 négyzetméternél kisebb boltok kinyithatnak az általános zárvatartási időszakban is, ha az üzletben csak a tulajdonos vagy annak családtagja dolgozik. Ha egy gazdasági társaságé a bolt, akkor elég, ha a cégben 20 százaléknyi tulajdon a dolgozóé. Könnyű kiskaput látni ebben. A megkérdezett jogász szerint a megvalósítás sem túlságosan nehézkes.

BoltosLenke Forrás: Youtube/xdz80

1/5

Nincs akadálya egy ilyen szerkezeti átalakításnak, mondta egy cégügyekkel foglalkozó ügyvéd. Vásárlás után gyakran láthatjuk a blokkokon, hogy az üzemeltető egy ismeretlen nevű társaság, még akkor is, ha egy nagy üzletlánc egyik tagjában jártunk. Ez azért lehet, mert a boltok külön gazdasági társaságként működnek, így elég ezeknek a külön társaságoknak a 20 százalékát valamelyik alkalmazottra írni.

Nincs akadálya

A jogász szerint egyszerű egy olyan szerződést is írni, amiben a vállalkozás 20 százaléka egy alkalmazotthoz kerül, akár ajándékként, akár pénzért, mégis az eredeti tulajdonosnál marad a többségi szavazati jog. Akkor lehet bonyolult az átszervezés, ha a boltok nem külön cégként működnek. Ilyenkor külön kis cégeket kell alapítani, amelynek átadhatják a boltokat. És végül a dolgozók nevére írják őket.

Keresi partnereit a Spar Forrás: Origo

A Sparnál már régóta keresik a franchise-partnereket. Eddig csak boltokkal lehetett jelentkezni a hálózatba, de ahogy írják:

Tavasszal már új tulajdonosaik lehetnek a boltoknak

A bolt felhívására közel hetvenen jelentkeztek. Az ő esetükben egyenként megvizsgálják majd az áruházaknak és maguknak a kollégáknak az alkalmasságát. Az áruházak átadás-átvétele 2015 tavaszán indulhat el. A Spar szóvivője azt is mondta, hogy akár még most is lehet jelentkezni a programra náluk.

Kérdésünkre az áruházlánc azt mondta, hogy ez nem válasz a vasárnapi zárvatartási törvényre, de azt sem tagadták, hogy egy boltot akár több különböző tulajdonosnak is átadhatnak, akik így dolgozhatnak majd vasárnap is, ha a bolt megfelel az egyéb törvényi kritériumoknak.

Szavazzon!

Ön lenne így bolttulajdonos?

A Spartól megkérdeztük azt is, hogy mekkora részesedést kaphatnak a dolgozók a boltokban, és ez mennyibe kerül, választ viszont ezekre a kérdéseinkre nem kaptunk.

Még nem papírozták le

Valószínűleg nem csak a Sparnál gondolkoznak hasonló lépésen. Az Opten céginformációs adatbázisa szerint ez idáig nem volt jelentősebb tulajdonosváltás a kereskedelmi szektorban.