Még ezek a Tescók is bezárnak

tesco bírság illusztrácio
Vágólapra másolva!
Kijelölte bezárásra ítélt veszteséges nagy-britanniai üzleteit a Tesco. A legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc közölte azt is, hogy a boltbezárásokkal kétezer munkahely szűnik meg a szigetországban.
Vágólapra másolva!

A szeptemberben munkába állt új vezérigazgató, Dave Lewis által meghirdetett teljes gazdálkodási fordulat jegyében a cég három hete jelentette be, hogy megszünteti 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törli további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését.

Kisebb boltok zárnak be

A bezárásra jelölt, szerdán megnevezett boltok listájából kitűnik, hogy az érintett üzletek zöme a Tesco Express, Tesco Metro és Tesco HomePlus márkanevek alatt működő, településeken belüli kisebb élelmiszerbolt, illetve háztartási kellékeket árusító üzlet, de van köztük hét Tesco Superstore, vagyis nagy területű hipermarket is.

A kisebbektől szabadulnak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A teljes lista itt: Bearwood Express store, Belvedere Express store, Church Street Ballymena Express store, Heaton Chapel Express store, Heybridge Essex Express store, Houghton Regis Express store, Liverpool Kensington Express store, Longbridge Road Barking Express store, Northfield Birmingham Express store, Raymouth Lane Worksop Express store, Sheffield Manor Express store, South Tottenham High Road Express store, Tredegar Express store, Troon Express store, Walsall Wood Express store, Wealdstone Express store, Whitley Bay Express store, York Road Hartlepool Express store, Bicester Metro store, Bootle Metro store, Caerphilly Metro store, Crossgates Metro store, Devizes Metro store, Grangemouth Metro store. Mexborough Metro store, Morecambe Metro store, Ormskirk Metro store, Runcorn Metro store, Smethwick Metro store, Woodseats Metro store, Bedlington Superstore, Chatham Superstore, Connswater Superstore, Cregagh Road, Belfast Superstore, Doncaster Superstore, Kirkcaldy Superstore, Wrexham Dodds Lane Superstore, Bristol Cribbs Homeplus, Chelmsford Homeplus, Chester Homeplus, Edinburgh Homeplus, Southampton Homeplus, Staines Homeplus

13 magyar bolt is bezár

Bezárja 13 magyar üzletét is a Tesco. A bezárást azzal indokolta a cég, hogy a változó kiskereskedelmi környezethez és vásárlói szokásokhoz igazodva kell működnie. Egy szerdai tájékoztatás szerint 170 dolgozót kell elküldenie a vállalatnak. A bolthálózat év eleji bejelentései és a sajtóhírek nyomán komoly bizonytalanság alakult ki, és sokan kezdtek új munkahely után nézni.

Nőttek a költségek

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőttek a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok működési költségei. A Tescót leginkább az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus emelése sújtja: a 2014-es több százmilliós díj 2015-ben már meghaladja majd a tízmilliárd forintot is.

Az is nehézségek okoz a cégnek, hogy 2017-től nem árulhatnak napi fogyasztási cikkeket azok a boltok, amelyek ha nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben. Vagyis a boltoknak már jövőre nyereségeseknek kell lenniük, különben lehúzhatják a rolót, napi fogyasztási cikkek nélkül ugyanis nem fognak tudni működni. Mindezekért kénytelen volt felülvizsgálni az áruházak eredményességét az üzletlánc, amely a kormány stratégiai partnere is.

A Tesco szenvedése nem újkeletű. 2014-ben négy profit-figyelmeztetést adott ki, folyamatos volt a piacvesztése és megfeleződött részvények árfolyama.