Nonszensz lenne a tömeges kirúgás az egészségügyben

Vágólapra másolva!
A politika kórházbezárásokat sem fog felvállalni.
Vágólapra másolva!

A Magyar Rezidensszövetségnek nincs hiteles információja arról, hogy a kórházi átalakítások során több ezer ember elbocsátására kellene számítani, mondta Dénes Tamás, a szövetség elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Jelenleg szakemberhiány van az ágazatban, így "nonszensz" lenne egy olyan szakértői anyag, tette hozzá, amiben tömeges elbocsátásokat valószínűsítenének. "Ez nem lenne járható út" - mondta a szövetség elnöke.

Ezt a politika nem fogja felvállalni

Azzal alapvetően nincs baj, ha a kórházi struktúrán változtatni szeretne a kormány, hiszen a sokat emlegetett problémák huszonöt éve fennállnak. Az átalakítás mindenképpen feszültséget idéz majd elő, hiszen elképzelhető, hogy kisebb kórházak funkciót váltanak, vagy megszűnnek egyes ellátási formák. Dénes Tamás azt is elképzelhetőnek tartaná, ha bezárnának egészségügyi intézményeket, bár "ezt a politika nem fogja felvállalni".

Jól megfizetett gárda

A társadalommal is könnyebben el lehetne fogadtatni egy-egy intézmény bezárását, ha az adott kórház teljesítménymutatóit nyilvánosságra hoznák, véli Dénes Tamás. Minden ágazati átalakítást a bérrendezéssel kell kezdeni, hiszen ha a kormányzat jól megfizetett egészségügyi gárdával vágna neki a reformnak, kevesebb ellenállásba ütközne, figyelmeztetett a Rezidensszövetség elnöke.