Így akarják átalakítani a Normafát

Normafa ónos eső időjárás
Normafa ónos eső
Vágólapra másolva!
Előreláthatóan tavasszal szavazhatnak a XII. kerületi lakosok arról, hogy támogatják-e a Normafa rekonstrukcióját. A kerület képviselőtestülete elfogadta azt a határozatot, ami tartalmazza az átalakítás részleteit. 
Vágólapra másolva!

Ellenszavazat nélkül elfogadta a XII. kerületi képviselőtestület január 27-én, kedden este azt a határozatot, ami a Normafát érintő helyi népszavazási kérdés alapját adja, közölte Váczi János (Fidesz-KDNP) alpolgármester a blogján. A Normafa rekonstrukciójáról tavasszal tarthatnak népszavazást, a kerületi lakosoknak arról kell majd dönteniük, hogy támogatják-e az alábbi átalakításokat.

Természetvédelmi terület

A testületi határozat kimondja, hogy a Normafa megújítása során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a Normafa területének jelentős része a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, természetvédelmi terület, valamint védett erdő. A rekonstrukció során a Natura 2000-es természetvédelmi hatásbecslés megállapításai, valamint a környezetvédelmi előírások szerint kell eljárni a Normafa történelmi, kulturális hagyományainak figyelembevételével. Kiemelten fontos a fenntarthatóság elve mentén az egész éves használat lehetőségének kidolgozása úgy, hogy a Normafa környékén élők nyugalma ne sérüljön.

Előnyben a közösségi közlekedés

A testület döntése értelmében a közlekedés szabályozása során a közösségi közlekedést részesítenék előnyben, így az önkormányzat kezdeményezi az Eötvös út - Konkoly-Thege úti kanyar forgalomcsökkentését, a Távcső utca kiépítését, a buszforduló és a Normafa Síház melletti gépjárműparkoló áthelyezését az Eötvös út 40. és környékén lévő ingatlanok bevonásával. Az önkormányzat emellett szakmai és jogi támogatást nyújt a fogaskerekű vasút nyomvonalának meghosszabbításához és végállomásának elhelyezéséhez, szintén az Eötvös út 40. és környéke területére, továbbá kezdeményezi a Gyermekvasút környezetkímélő vasúttá történő átalakítását és a Libegő korszerűsítését.

Parkoló is lesz

Az önkormányzat kezdeményezi továbbá a Normafa területén kívüli kisebb közösségi parkolók kialakítását, például a Zugligeti úton, Budakeszi határában, a Szépjuhásznénál és Hűvösvölgyben. Ide vezető túraútvonalakat is kiépítenének és a közösségi közlekedési megállókhoz kapcsolódó P+R parkolók kialakítását kezdeményezik.

Az épületeket felújítják

A határozat rögzíti a területen található rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítását, új funkciók szerinti hasznosítását. E szerint a Béla király úton, az egykori Fácán vendéglő épületének közösségi célú felújításával természetvédelmi-oktatási központot alakítanának ki, s felújítanák, hasznosítanák az egykori Lóvasút végállomás épületét is. Az Eötvös út 48. alatti önkormányzati ingatlanon jönne létre az úgynevezett Normafa Kapu látogató- és információs központ, s a képviselő-testület kiemelten fontosnak mondta ki az egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezését. A parkoló áthelyezését követően bővíthetik a Normafa Síház vendéglátó funkcióját, játszóhelyet, közösségi teret alakíthatnak ki.

A tömegközlekedést fogják előnyben részesíteni Fotó: Polyák Attila - Origo

Síelni is lehet majd

Korlátozottan biztosítanának síelési lehetőséget: a Szaniszló rét környékén oktató sífutó pálya működne, a Kis-Norma lejtőn mobil felvonó telepítésével állítanák helyre az egykori sípálya egy részét a Mátyás király útig. Az önkormányzat a síelést támogató fejlesztések hatásainak vizsgálatára egy környezetvédelmi szakemberekből álló bizottságot hoz létre, amelynek feladata folyamatosan figyelni a használatból adódó esetleges kockázatokat és a Normafa természeti környezeti értékeire gyakorolt hatásokat. Biztosítani kell a szánkózás és a síelés biztonságos elkülönítését

Széthúzzák a túrautakat

A kerület a közbiztonság javítását felügyeleti jelenléttel és térfigyelő kamerák telepítésével valósítaná meg, a Normafa zsúfoltságának enyhítése érdekében pedig nagyobb területre húzná szét a túraútvonalakat. Szétválasztanák a futók, sífutók, túrázók, kerékpárosok, valamint a sétálók által használt útvonalakat. Emellett a fogyatékkal élők, különösen a mozgáskorlátozottak és látássérültek számára is látogatható területeket alakítanának ki.

Csomagmegőrzők és nyilvános WC-k

Az önkormányzat csomagmegőrzőket, öltözőket, valamint illemhelyeket alakítana ki és biztonságos, környezetkímélő tűzrakó helyeket biztosítana. A kerület felújítaná a Jánoshegyi utat, és a közvilágítást úgy alakítaná ki, hogy az ne terhelje felesleges fénnyel a környezetet. A döntés értelmében kisebb játszóhelyeket is létrehoznak és teljesen felújítanák az Anna-réten található játszóteret.