Bonyolult a magyar agrárprogram

szántás
Siófok, 2010. július 6. Mezőgazdasági munkák Siófok térségében. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Nem kritikát, hanem szakmai észrevételeket fogalmazott meg a magyar Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatban az Európai Bizottság. A testület minden tagállam esetében ugyanígy jár el - közölte a Miniszterelnökség.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB) "bonyolultnak tartja" az új uniós költségvetés ciklus forrásainak felhasználására benyújtott, egyeztetés alatt álló magyar agrár-vidékfejlesztési programot.

Kockáztatnak

A még szükséges egyeztetések miatt egyelőre kérdéses, hogy Brüsszel a magyar programot mikor fogadja el. Az agrárszektor.hu szerint a Miniszterelnökség mérlegeli, hogy egyes új pályázatokat saját kockázatra, a program uniós jóváhagyása előtt kiír. Erre reagálva a Miniszterelnökség azt írta: az egyeztetések magas szinten, intenzíven zajlanak az Európai Bizottság illetékeseivel. A Miniszterelnökség szükség esetén nem vár a vidékfejlesztési program hivatalos elfogadására, hanem már azt megelőzően megnyithat egyes pályázatokat, akár nemzeti kockázatra is.

Nem várnak Brüsszelre Forrás: www.polyakattila.hu/Polyak Attila

Az agrárlap azt írja "az Európai Bizottság szerint a magyar program túl sok tervezett intézkedést tartalmaz, ez pedig veszélyeztetheti a későbbi végrehajtást". Szakértőkre hivatkozva a hírportál hozzáteszi: valószínűsíthető, hogy az elfogadáshoz Magyarországnak csökkentenie kell a programban szereplő intézkedések számát.

Hatékony öntözési rendszer kell

A Miniszterelnökség szerint a 2014-2020-as időszakban az uniós tagországok többségéhez hasonlóan a magyar kormány is úgy döntött, hogy a rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrás 5 százalékát biztosítja a Leader-programra. Ennek indoka, hogy az új uniós vidékfejlesztési támogatásokból a kormány minél több forrást tudjon vidéki munkahelyteremtésre, beruházásokra, a magyar vidék versenyképességének erősítésére fordítani.

Sereghajtók vagyunk az öntözésben Forrás: www.polyakattila.hu/Polyak Attila

A Miniszterelnökség példaként említi, az ország mezőgazdasági területéből közel 1,5 millió hektár aszályos. Jelenleg mintegy 250-300 ezer hektár alkalmas az öntözésre, ám e terület csupán harmadát öntözik ténylegesen a gazdálkodók. Magyarország az uniós tagállamok közül az öntözött terület nagyságát tekintetve az utolsó előtti helyen áll. A kormány kiemelt célja ezért a hatékony öntözési rendszer kiépítése.