Itt a legolcsóbbak a lakások

ingatlanvásárlás
Budapest, 2005. augusztus 16. Lakáshirdetések Zuglóban egy oszlopon. A fővárosban becslések szerint akár 20 ezer lehet az eladatlan új és használt lakások száma. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Négyszeres különbségek vannak a lakásárakban Magyarországon. A budapesti árak a legmagasabbak, Salgótarján lett a sereghajtó. A győri lakásárak is felfelé törnek. 
Vágólapra másolva!

A 40–59 és 60–79 négyzetméteres lakások hirdetési piacán a 309–316 ezer forintos átlagos győri négyzetméterár alig marad el a 319–324 ezer forintos budapesti átlagtól – derül ki az Ingatlan.com felméréséből. A portál adatai szerint a salgótarjáni lakásárak a legalacsonyabbak. A nógrádi megyeszékhelyen 80–88 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el a lakások.

Négyszeres különbségek a lakáspiacon Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Az Ingatlan.com egyelőre nem érzékel növekedést a lakáshirdetések számában, de az ingatlanpiac ciklikussága miatt a következő időszakban bővülésre számítanak, legyen szó a hirdetésekről, adásvételekről vagy éppen az építésekről.

Kecskemét is dobogós

Az Ingatlan.com januári felmérése szerint a kisebb – azaz 40–59 négyzetméteres – lakások esetében a legmagasabb hirdetési árak Budapesten voltak januárban, egy négyzetméter átlagára 319 ezer forint volt.

Abban semmi meglepő nincs, hogy Budapesten a legmagasabbak a hirdetésekben az árak, az viszont már érdekes, hogy a második helyen álló Győrben csak 3 ezer forinttal alacsonyabb a négyzetméterár, mint a fővárosban.

A harmadik legdrágább hely Kecskemét. A megyeszékhelyen 222 ezer forint körül mozog a 40–60 négyzetméteres lakások hirdetési átlagára.

Salgótarján a legolcsóbb

Salgótarjánban hirdetik a legolcsóbban a lakásokat. A tarjáni átlagos négyzetméterár januárban 80 ezer forint volt. A második legolcsóbb hely Miskolc 116 ezer forintos négyzetméterárával. A dobogó harmadik helyén Tatabánya áll.

Salgótarjánban a legolcsóbbak a lakások Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A nagyobb, 60–79 négyzetméteres lakások hirdetési árait nézve is Budapest és Győr áll az élen. A fővárosban 324 ezer forint, a Győrben pedig 309 ezer forint az átlagos négyzetméterár ebben a méretkategóriában. Székesfehérváré a harmadik hely, ahol 239 ezerért hirdetik az ekkora lakásokat.