Drágul az olcsó benzin a mégsem matricás úton

autóút FOTÓ ÁLTALÁNOS HÉTKÖZNAPI információs tábla KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY munka közben tábla út autóút FOTÓ ÁLTALÁNOS HÉTKÖZNAPI információs tábla KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY munka közben tábla út Dunakeszi, 2014. december 31.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. m
Dunakeszi, 2014. december 31. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai helyeznek ki egy a fizetős autópálya-szakaszt jelző táblát az M0-ás autóúton, az M3-as autópálya lehajtójának közelében 2014. december 31-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Változik az útdíjrendszer, csúszik az árukövetés, drágul az olcsó benzin. A frankhitelek forintosításával nem csak a hitelesek, de a jegybank is jól járt. A horvátok és a lengyelek irigykednek. Lesz állami közmű, és elvehetik a kéményeket a kéményseprőktől. Nem lesz Magyarországon Baumax, Chevrolet és egyelőre népszavazás sem a vasárnapi nyitva tartásról. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A kormány Fónagy János államtitkár személyében bejelentette, hogyan tervezi átalakítani az útdíjrendszert február 1-jével. A próbaüzemből még hátra van egy hét, szóval jöhetnek még új javaslatok, ráadásul a rendelet még nem készült el, egyelőre nem tudni, pontosan hogyan fogják a terveket átültetni a gyakorlatba.

Változik az útdíj

A kormány szándéka szerint így módosul az útdíjrendszer:

  • A megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig érvényesek.
  • A ferihegyi reptérre vezető út ingyenes.
  • A kaposvári elkerülő ingyenes.
  • A szombathelyi elkerülő ingyenes.
  • A Pentele (dunaújvárosi) és a Szent László (szekszárdi), vagyis a déli Duna-hidak ingyenesek.
  • Mentesülnek a pótdíj alól azok, akik januárban jogosulatlanul használtak díjköteles szakaszt.
  • A feleslegesen megvett matricákat vissza lehet váltani.
  • Kompenzálják a nagycsaládosokat.

A Fejlesztési Minisztérium az Origónak azt is elmondta, hogy nem kell matricát venniük azoknak az autósoknak, akik januárban olyan utat használtak, amelyik február 1-jétől mégsem matricaköteles (például a ferihegyi reptérre vezetőt). Azokra az utakra, amik maradnak a díjköteles körben ez nem vonatkozik, akit ilyen úton kaptak el, az csak úgy kerülheti el a büntetést, ha utólag matricát vesz.

Az átalakításból az is következik, hogy február 1-től megszűnik a vasi megyematrica, hiszen ebben a megyében nem marad díjköteles út.

Mégsem kell mindenhova matrica Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Út közben követik az árut

A fuvarozók számára is változnak az útviszonyok. A kormány a piaci szereplők javaslatait meghallva március 1-ig meghosszabbította az online árukövető rendszer próbaüzemét, közölte az NGM. A NAV revizorai, pénzügyőrei az év első két hónapjában ellenőriznek, de ezek fő célja február 28-ig a tájékoztatás. Az adóhatóság munkatársai a mulasztókat figyelmeztetik, de március 1-ig nem szabhatnak ki mulasztási bírságot.

Olcsóbb az áruk utaztatása

Az áruk utakon jutnak el a boltokba. A Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálja az árakat, mert az áraknak esniük kellene, mivel a benzin is egyre olcsóbb. Jövő hét elején jöhet létre az a találkozó, amit Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnökeként kezdeményezett az érdekképviseletekkel. A Magyar Pékszövetséggel és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével fognak egyeztetni arról, hogy a benzin árának csökkenése mekkora költségcsökkenést jelent ezekben az ágazatokban.

Drágult a benzin

A benzin ára egyébként hosszú idő óta először emelkedett. Emelte bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát január 23-án, pénteken a Mol Nyrt., a gázolajé nem változott. Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 325-326 forintra nő, a gázolajé 344-345 forint maradt.

És ebben az emelésben még nem volt benne a kőolaj pénteki drágulása. A Brent kőolaj hordónkénti ára 1,79 százalékkal drágult és 49,39 dollárra nőtt, a WTI olaj hordónkénti ára 1,25 százalékkal ment feljebb és 46,89 dollárra emelkedett péntek délelőtt, miután csütörtökön meghalt Abdalláh bin Abdel-Azíz szaúdi király.

Hosszú idő után először újra drágult a benzin Forrás: MTI/Balázs Attila

A frank már nincs útban

Szerencsés időpontban forintosították a hazai devizahiteleket. A svájci jegybank múlt heti döntésének következtében közel 20 százalékkal gyengült a forint a frankkal szemben. A jegybank számításai szerint a forintosítás után drasztikusan csökken a lakosság frankhiteltartozása. A Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb adatai alapján közel 700 milliárdos tehernövekedéstől mentesültek a magyar családok.

A jegybank nyert

A forintosítással azért a jegybank is jól járt: saját közleménye szerint körülbelül 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett. A 136 milliárd forintos nyereségből mintegy 100 milliárd forintot a jövő éveket terhelő esetleges veszteségek rendezésére fordít a jegybank, a fennmaradó összeggel az eredménytartalékot tervezik emelni.

A Magyar Nemzeti Bank a Pallas Athéné Közgondolkodási Program részeként alapítványi formában működő vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre, jelentette be a jegybank. Az alapítvány 37 milliárd forintot kap az MNB-től, és a pénz hozamából gazdálkodhatnak majd.

A kormány autókra költ

A jegybank az alapítványaira, a kormány autókra költ: Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 40 különböző kategóriájú személygépkocsi beszerzését tervezi a kormányzat számára abból a 461,5 millió forintból, amelyet nemrégiben csoportosítottak át erre a célra.

A kormány autókat vesz Forrás: MXM Photography Hungary

Követendő példa

A devizahitel-probléma megoldását más országok is megirigyelték, a horvát és a lengyel pénzügyminisztérium képviselői meg akarják ismerni a lakossági devizahitelek kivezetéséért tett magyar kormányzati lépéseket. A két ország információkérésén felül az Európai Központi Bank is figyelemmel kíséri a magyar módszert.

A Nemzetgazdasági Minisztérium elküldte a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításáról és a fair bankokról szóló törvényt tájékoztatás céljából a horvát és lengyel kormánynak.

A magyar út nem járható

A magyar út a horvátok számára sajnos járhatatlan, a devizaalapú lakáshitelek nemzeti valutára váltása Horvátországban extrém következményekkel járhat a nemzetközi tartalékokra nézve, hitelfelvételre képtelenné teheti az országot, közölte szerdán a Horvát Nemzeti Bank. Az árfolyamrögzítést viszont átvették, a horvát parlament megszavazta a kormány által előterjesztett fogyasztói kölcsönökről szóló törvényjavaslatot, és 6,39 kunán rögzítette a frank árfolyamát.

Az átlagnál jobb

Még egy jó hír érkezett a magyar adósságról. A magyar 2,2 százalékos költségvetési mínusz jobb, mint az eurózónás átlag, ahol 2,9 százalékkal költöttek többet, mint amennyi a költségvetésbe befolyt 2014 harmadik negyedévében.

Állami közmű

Hamarosan a közműszolgáltatásról is az állam fog gondoskodni, egy pénteken megjelent kormányhatározatból derült ki, hogy 1 milliárd forint alaptőkével és 14 milliárd forint tőketartalékkal nemsokára létrejöhet az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.

Állami kémény

A kéményeket pedig lehet, hogy elveszik a kéményseprőktől. Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást egy a kormány honlapján megjelent törvénytervezet szerint. A katasztrófavédelem a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanoknál végezné ezt a szolgáltatást.

Elvehetik a kéményseprést az önkormányzatoktól Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Davosba nem vitt út

A sok teendő mellett a kormány és a jegybank nem tudott elmenni a davosi Világgazdasági Fórumra. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs kapacitása, és más fórumokon képviselik Magyarországot. A külügy szintén más találkozókra jár. A Világgazdasági Fórumon egyébként is általában a világ legnagyobb gazdaságai vesznek részt,mondták el az Origónak.

Hiányzik majd a büdzséből

A munkáltatók és a munkavállalók szervezetei közösen tiltakoznak a vasárnapi zárva tartás ellen, népszavazási kezdeményezést nyújtottak be. Várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, mert elbocsátások lesznek és a forgalomcsökkenés miatt kevesebb áfabevétel folyik majd be a költségvetésbe, mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint megalapozatlanok a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kijelentései a vasárnapi zárva tartás ügyében, és riogatás, hogy a költésvetési hiány növekedésével jár az intézkedés bevezetése.

Elutasította a Nemzeti Választási Iroda elnöke Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos népszavazási aláírásgyűjtő íveit, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.

Kivonulások

A nehéz gazdasági körülmények miatt a Baumax minden erejét három másik országra összpontosítja. Az áruházlánc 2015 második negyedévében kivonul Magyarországról. Az MMXH Kft, a magyarországi Möbelix és Mömax áruházak üzemeltetője, az ausztriai Lutz cég leányvállalata vásárolja meg a Baumax Magyarország Zrt. 12 áruházát és további 6 másik telephelyét.

A Chevrolet márka kivonulása a régióból utolsó, adminisztratív fázisához érkezett, új modelljeit Magyarországon az idén már nem lehet megvásárolni, közölte a Chevrolet Central and Eastern Europe Kft. Korábbi 23 partnerük közül 21 továbbra is működik Chevrolet-márkaszervizként.