Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A magyarok hitelből vették az elöregedő autóikat

vegyes oldtimer
Vágólapra másolva!
A 18-69 éves lakosság 40 százaléka hiteltörlesztő, az elmúlt egy évben nem változott az új hitelfelvevők részaránya a teljes lakossághoz viszonyítva, többéves távlatban viszont lassú, de folyamatos csökkenő trend figyelhető meg. Az autóhitelesek egyötödének továbbra is gondot okoz a törlesztőrészlet kifizetése.
Vágólapra másolva!

Az autósok majdnem fele vett igénybe valamilyen hitelt korábbi gépjárművásárlásakor, derül ki a Cofidis reprezentatív Hitel Monitor kutatásából.

Azok, akik szalonból vásároltak autót, alacsonyabb arányban vettek fel hitelt, mint azok, akik használt gépjárművet vásároltak.

A jelenleg is törlesztők aránya a teljes népességre vetítve 7 százalék, de nem jelenthető ki egyértelműen, hogy pozitív tapasztalatokról számolnának be, ötödüknek problémákat is okoz a törlesztő részlet előteremtése. Annál is inkább, mert közel kétharmaduk úgy érzékeli, hogy a hitelfelvétel óta növekedett a törlesztőrészletük.

Az autójuk vásárlásakor devizahitelt felvevők 43 százaléka már forintosította hitelét, 47 százalék nem forintosította és nem is szeretné megtenni, így

a pénznem átváltásban érdekeltek köre mindössze az autóhitelesek egytizedét érinti.

Az gépjármű célú devizahitelt felvevők 72 százaléka érintett az autóhitel utáni visszatérítésben, kétharmaduk készpénz visszatérítéssel tudott élni, a fennmaradó egyharmad pedig a tőketartozását csökkentette.

A legöregebb járműpark

A Hitel Monitor válaszadóinak visszajelzéseiből kiderül, a 18-69 éves lakosság domináns hányada, 59 százaléka rendelkezik legalább egy gépkocsival.

A gépjárműpark továbbra is a legöregebbek közé tartozik Európában, az autók átlagéletkora 11 év Magyarországon.

Az elmúlt 5 évben mindössze a válaszadók harmada vásárolt autót, így tehát a jelenleg használt autók domináns hányada 2010-ben vagy azelőtt került beszerzésre.

A tendencia előreláthatóan nem is változik a közeljövőben, hiszen a következő egy év során mindössze a célcsoport 4 százaléka szeretne autót vásárolni, ha a távolabbi célokat nézünk, mindent összevetve akkor is csak 28 százalék tervezi gépkocsi beszerzését. Ehhez adódik, hogy

a csoport túlnyomó része (78 százalék) használtan szeretne autót vásárolni valamikor a közeljövőben,

és mindössze 17 százalékuk tervez, többségében valamivel több, mint egymillió körüli forinthitelt felvenni a leendő autójuk beszerzéséhez.

Öreg a magyar járműpark, sok kocsit hitelből vettek Forrás: Prokai Gábor

A lakosság felének van hitele

2015 júliusában a magyar lakosság 40 százaléka fizette be valamilyen hitelének esedékes részletét.

A legszélesebb körben törlesztett hiteltípus továbbra is a lakáshitel,

melynek visszafizetése jelenleg a teljes hiteltörlesztő lakosság 15 százalékát érinti. Fej-fej mellett halad azonban a személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek igénybevétele, mindkét hitelnem esetében a válaszadók 10 százaléka jelezte érintettségét.

Az elmúlt egy évre vonatkozóan a lakosság 19 százaléka számol be új hitelfelvételről éppúgy, mint 3 hónappal ezelőtt, míg a megelőző negyedévben 9 százalék vett fel kölcsönt, amely 2 százalékponttal magasabb arány, mint a 2015. áprilisi mérés során tapasztalt. Az elmúlt egy évben a fogyasztók 5 százaléka élt személyi kölcsönnel, míg az előttünk álló negyedévben 3 százalék tervezi ennek a hitelfajtának a felvételét.

Egyre szimpatikusabb a hitel

A válaszadók véleménye alapján a szakértők úgy látják, a hitelek általános megítélése lassan javuló tendenciát mutat. A hitelkedvelők – akik a kölcsönökben a lehetőséget látják, és nem tartanak a hitelfelvételtől – aránya 14 százalékra nőtt, míg a hitelelfogadók és a hitelellenesek arányszámai közti olló még tovább nyílott, előbbi 55 százalékra nőtt, utóbbi 31 százalékra csökkent.

A többség még mindig tart a rejtett költségektől, ugyanakkor egyre kevesebben vannak az átláthatatlan hitelajánlatokra panaszkodók.

Ezzel párhuzamosan az elmúlt két évben csökkent az érzékelt szigorúság is, de a szolgáltatók továbbra sem adják könnyen a hitelt, a potenciális hitelfelvevők körében pedig egyre inkább jellemző a piacon fellelhető ajánlatok összehasonlítása az óvatosság jegyében, derült ki a felmérésből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről