Történelmi eredmény, de mi lesz ezután?

Athén Görögország válság Szintagma tér a népszavazási eredményt ünneplők.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.05.
Athén Görögország válság Szintagma tér a népszavazási eredményt ünneplők. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.05.
Vágólapra másolva!
A görög népszavazás végül 61 százalékos támogatottságot hozott a nemzetközi hitelezők kínálta csomag elutasítására vonatkozóan, így az európai képviselők szerint minden eddiginél nehezebb tárgyalási pozícióba került az athéni kormány. Emellett lemondott a görög pénzügyminiszter, Janisz Varoufakisz.
Vágólapra másolva!

Történelmi jelentőségű döntést hozott a görög nép a saját sorsával kapcsolatban, persze még kérdés, hogy ezzel mire mennek. A Ciprasz vezette görög kormány folyamatosan a 'nem' szavazatok mellett kampányolt, mondván, így a görög nép saját kezébe veheti a sorsát, nem kell meghajolni a szinte zsarolással felérő ultimátum előtt, melyet az EU-EKB-IMF trojka akart volna rákényszeríteni. Véleményük szerint így sokkal jobb tárgyalási pozícióba kerülhet a görög kormányzat, és jobb feltételeket tudnak majd kialkudni.

Ugyanakkor Ciprasz elutasította azokat a vélekedéseket, hogy a népszavazás gyakorlatilag Görögország euróövezeti tagságáról szólt.

Athén Görögország válság Szintagma tér a népszavazási eredményt ünneplők, görög tűz. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.05. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Folytatódó tárgyalások

A történet nem áll meg itt, folyamatos telefonos egyeztetések és színfalak között megbeszélések zajlanak, mielőtt

kedden délután összeülnek az eurózóna kormány- és államfői, hogy a görög helyzetről tárgyaljanak.

Emellett az Európai Központi Bank ma és szerdán is összeül, hogy a görög bankrendszernek biztosított sürgősségi likviditási keretről döntsenek, mégpedig úgy, hogy továbbra is fenntartják a 89 milliárd eurós ELA-keretet, vagy akár emelnek rajta. Vélhetően beszűntetni nem fogják még, inkább megvárják, mit hoz a keddi eurózónás csúcstalálkozó.

Ugyanakkor ha lesz is bármilyen új egyezség, az európai vezetők múlt heti nyilatkozatai alapján a korábbi mentőcsomagban, illetve a tárgyalások során leírt feltételek már nincsenek érvényben, így mindenképp új alapokra fogják helyezni a tárgyalásokat.

Ugyanakkor európai politikusok már jelezték, hogy amíg Athén nem teljesíti a lejárt fizetési kötelezettségeit, addig nem szeretnének újabb tárgyalásokat kezdeni.

Megtette dolgát - Lemondott Varufakisz

Kora reggel jelentette be a Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter, hogy lemond tisztségéről, mivel úgy érezte (illetve Ciprasz felé is voltak ilyen jellegű jelzések), hogy a görög hiteltárgyalások jövőbeli alakulásával kapcsolatban már lehet, hogy inkább hátráltatná a folyamatokat. Mint ismeretes, Varufakisz a közgazdasági tudományok doktora, jelentős tapasztalata és ismeretei vannak a játékelmélet terén, amit vélhetően be is vetettek az elmúlt fél évben a tárgyalások terén. Ugyanakkor az európai politikusoknak egyáltalán nem feküdt az ő stílusa, az elmúlt egy-másfél hónapban már nem is ő volt a fő tárgyalópartner a hitelezőkkel folytatott megbeszélések során.

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter távozik posztjáról Forrás: Gerard Julien/AFP/Getty Images

Hogyan tovább?

A következő napok érdekes és fordulatos tárgyalások mentén mehetnek tovább, aminek egyáltalán nem látni a végét. igazából két lehetséges alternatíva van: vagy

egy hosszan elhúzódó tárgyalási és alku folyamat indulhat be újra, ahol próbálják közelíteni az álláspontokat a felek, és akár újabb mentőcsomag, adósságelengedés, stb. is szóba jöhet.

Persze egyáltalán nem biztos, hogy eredménnyel zárulnak a tárgyalások. Amennyiben nem jutnak megállapodásra a következő napokban, akkor a bankmentés jegyében az ügyfelek betétjeit használhatják fel a bankok feltőkésítésére, mint ahogy azt Ciprus esetében láttuk.

Vagy

a másik lehetséges szcenárió szerint, a trojka magára nézve is kötelező érvényűnek tekinti a görög lakosság által adott 'nem' szavazatot, és nem is folytatják Athénnal az egyezkedést.

Egy ilyen lépés után már az Európai Központi Bank sem folytathatná tovább a görög bankrendszer kisegítését, és az elapadó források miatt a görög bankok fizetésképtelenné válnak. Így gyakorlatilag beáll a teljes csődhelyzet, euróforrások nélkül marad a megbénult görög gazdaság, így be kellene vezetni például a drachmát. Ez pedig egyenesen vezetne Görögország eurózónából való kilépéséhez is. Ráadásul ez a Grexit forgatókönyv egyre inkább erősödik a piaci szereplők várakozásai között.

És ott van, hogy

Athénnak jelentős mértékben kell helytállnia a következő időszakban, legalábbis ami a különféle adósságtörleszéteseket illeti:

aktuálissá fog válni néhány görög állampapír lejárat is, illetve 2 hét múlva az EKB felé kellene kifizetni egy 3,5 milliárd eurós kötvény tőketörlesztést, illetve kb. 700 millió eurónyi kamatot. Hogy ezt miből fogják tudni megoldani egyeség nélkül, azt egyelőre nem látni.

Meddig tart a görög lelkesedés?

Hiába úszik örömmámorban a görög nemzet, azt hangoztatva, hogy kivívták függetlenségüket, Ciprasz miniszterelnöknek ugyanúgy egyezkednie kell, melynek fő célja, hogy jelentős adósságelengedést, illetve további kedvezményeket csikarjon ki a hitelezőktől. Erre volt már korábban is példa, hisz 2011-2012-ben már jelentős könnyítéseket kapott Athén, ráadásul a magánhitelezőknek komoly adósságleírással kellett szembenézniük.

Akármilyen irányba is mennek tovább az egyeztetések, a görög gazdaság akkor sem tudja elkerülni, hogy megreformálják működését,

mivel a 25 százalékos munkanélküliség és egyéb érbevágó tünet nem a nemzetközi hitelezők miatt alakult ki. A görög gazdaság erősen pazarló, ráadásul elégtelen az adóbeszedési gépezet. A görög turizmusban dolgozók szinte semmilyen (vagy csak alacsony) adót nem fizetnek, holott a lakosság több mint fele érintett ebben az iparágban. Emellett óriási a korrupció, és igen kedvező jóléti rendszer is működött a korábbiakban.

Az év elejéig kezdett beéni az előző kormányok által végzett kiigazítás, mivel több negyedévben is volt GDP növekedés, ráadásul a költségvetés elsődleges egyenlege is pluszban volt. De ez a Ciprasz-éra alatt teljesen eltűnt, megspékelve egy intenzív betétkiáramlási folyamattal.

A hatékonyság növelése, a költségek lefaragása, az adómorál növelése elengedhetetlen.

Fájdalmas kiigazításokkal továbbra is szembe kellene nézni, és növelni kell a költségvetés bevételeit is. Érdekes, hogy Ciprasz már be is jelentette, hogy megállapodást akar kötni Svájccal, hogy az ott parkoltatott ellenőrizetlen görög pénzeket 'kiadják', azaz kedvezményes adókulcs mellett hazavigyék az ott megbújó vagyonokat. Egyelőre nem lehet még megbecsülni, hogy mennyi pénz lehet ott, az első becslések igen tág sávban szóródnak (2-200 milliárd euró).