Milliárdok helyett százezrek jutnak a Közgépnek

a Közgép Zrt. dolgozik a  Margit híd felújításán
közgépxxx
Vágólapra másolva!
A Közgép Zrt. az általa épített kerékpároshídhoz nyert néhány százezer forintos kiegészítő munkákat. Simicska Lajos cége ugyanakkor dolgozhat a budai fonódó villamoshálózaton is, ez a közbeszerzés pedig már százmilliókban mérhető. A Közgép tavaly és idén elnyert állami megrendeléseinek forintosítása azonban még mindig összehasonlíthatatlan a korábbi évek sokmilliárdos sikereivel.
Vágólapra másolva!

A Közgép az eredetileg becsült összegnél 10 forinttal drágábban, egészen pontosan nettó 390 010 forintért vállalt el egy kerékpároshídhoz kapcsolódó kiegészítő munkákat, olvasható a Közbeszerzési Értesítőben. Az már korábban kiderült, hogy a 10 méter hosszú, 3,56 méter széles kerékpároshidat is a Közgép építheti. Simicska Lajos cége erre nettó 9,77 millió forintot nyert el.

A híd egyébként az Etyek–Gyúró–Tordas–Martonvásár–Ráckeresztúr–Ercsi vonalon haladó kerékpárút fejlesztéséhez épül a Szent László-patak felett, Tordas és Gyúró között. A Google térképén csak a patak egyik ága látszódik:

A Közgépet is bevették

A budai fonódó villamoshálózat kivitelezésébe bevették a Közgépet is: a Bem Tram Konzorcium nettó 244,1 millió forintot kap a Bem rakparti ág megvalósítására, valamint a Batthyány téri HÉV-állomás födémlemezének megerősítésére, derült ki az EU közbeszerzési értesítőjéből. Simicska Lajos cége mellett a konzorcium tagjai még a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Strabag Építő Kft. is.

Az aszfaltjuk sem kell

A napokban megjelent hirdetmények szerint ugyanakkor a Közgép lemaradt néhány állami megrendelésről is. Balatonmáriafürdő vasútállomásán parkoló kiépítésére írtak ki tendert, ott nettó 11,25 millió forintért a Fejes és Társa Kft. dolgozhat.

A Közgép egy nagyobb közbeszerzésről is lecsúszott:

a Magyar Közút Nonprofit Zrt. melegaszfalt beszerzésére írt ki tendert, és el is költött 3 milliárd forintot, a Közgépnek azonban nem jutott belőle, nem úgy például a Strabagnak, a Colasnak vagy a Swietelskynek.

Korábban nagyobb projekteket kapott a Közgép Forrás: Margit híd sajtóiroda

Zala megyében egy több százmilliós útépítést is elbuktak a Közbeszerzési Értesítő szerint: az eredetileg becsült összegnél 90 millióval olcsóbban, nettó 283 millió forintért a Colas Út Zrt. és a Hydrocomp Mélyépítő Kft. építheti Zalaegerszeg északi tehermentesítő útjának második szakaszát. Pedig többek között indult a Strabag, a Közgép, a Duna Aszfalt és a Swietelsky is – volt olyan cég, amelyik ugyanezt a munkát közel 600 millióért vállalta volna.

A közbeszerzéseken Simicska Lajos cége legutóbb júniusban szakított nagyobbat: akkor a 61-es főút Nagykanizsát elkerülő 3,3 km-es szakaszának építési munkáira kiírt tenderen tudott nyerni nettó 1,34 milliárd forintot.

Nem megy Simicska cégének

Tavaly a negyedére estek vissza a Közgép állami megrendelései, és eddig idén sem Simicska Lajos cégének áll a zászló a közbeszerzéseken. 2014-ben hiába írtak ki kevesebb építési beruházásra pályázatot, mint egy évvel korábban, a Közgép visszaesése a közbeszerzéseken igencsak szembetűnő.