A görögök mégis elfogadják a hitelezők ajánlatát

EU csúcstalálkozó, Brüsszel
Brüsszel, 2015. június 25. Alekszisz Ciprasz görög, Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár (b-j) az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek a görög válságról tartott rendkívüli értekezletén Brüsszelben 2015. június 25-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Vágólapra másolva!
Délelőtt a Financial Times értesülései lobbantották be a hírfolyamokat, mely szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök elfogadja a nemzetközi hitelezők által múlt hétvégén ajánlott csomagtervezetet, persze néhány kiegészítéssel, engedménnyel. Azóta megindultak a különféle üzengetések a politika mezején, ugyanakkor az európai döntéshozók addig nem óhajtanak végleges tárgyalásokba bocsátkozni, amíg le nem zajlik a vasárnapi görög népszavazás. Ciprasz tévébeszédben nyugtatta a kedélyeket. A tőzsdék megörültek a hírnek. 
Vágólapra másolva!

Várakozó állásponton az Eurócsoport (19:28)

Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport egységesen úgy döntött, hogy minden további tárgyalás előtt kivárja a görögországi népszavazás eredményét - közölte az egyik mikroblog-oldalon a szlovák pénzügyminiszter.

- tette közzé rövid üzenetét Peter Kazimir.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke ugyanitt jelentette be, hogy a miniszterek telefonos konferenciabeszélgetése véget ért, és hamarosan írásos és videónyilatkozatot is közzétesz majd. (MTI)

A 'nem' szavazat nem jelenti az eurózónából való kilépést (16:40)

Ciprasz görög miniszterelnök tévéinterjúban szólt a görög lakossághoz, és megerősítette, hogy vasárnap lesz népszavazás. Ugyanakkor azt mondta, hogy ha

a voksolók többsége a 'nem'-re szavaz, az még nem jelenti azt, hogy ki kell lépni az eurózónából.

A 'nem' szavazat (elutasítják a görögök a hitelezők által nyújtott csomagtervezetet) sokkal inkább azt jelenti, hogy a görögök visszatérnek az európai értékekhez, és egy másik, sokkal élhetőbb megoldás mentén kell kivezetni az országot a válságból - mondta a kormányfő.

Ciprasz azzal is próbálta bizonygatni Európa iránti elköteleződését, hogy emlékeztetett, tavaly még ő is pályázott az EU elnöki posztjáért.

A görög miniszterelnök szerint a népszavazás megtartása jobb feltételeket is hozhat a hitelezőkkel való megállapodás során. Ugyanakkor igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy nincs veszélyben az emberek fizetése, nyugdíja, illetve a bankban elhelyezett pénze.

A kormányfő arra kérte a lakosságot, hogy a 'nem' mellett tegyék le a voksukat,

mindezt úgy, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy az átmeneti időszak minél fájdalommentesebb legyen. De a 'nem' szavazat jelenti a társadalmi igazságosság elvét.

Ciprasz miniszterelnök beszéde a görög nemzethez 2015. július 1-jén Forrás: Twitter

Merkel: a népszavazás előtt nem lesz megegyezés (13:17)

Egyelőre hiába tűnik úgy, hogy a Ciprasz vezette kormány kapitulál a nemzetközi hitelezők előtt, Angela Merkel német kancellár határozott állásponton van:

A vasárnapi népszavazás előtt nem fognak tárgyalni egy újabb mentőcsomagról.

A kancellár azt is elmondta, hogy a görögöknek jogában áll megtartani a hétvégi referendumot arról, hogy akarnak-e megszorításokat vagy sem, de a többi 18 eurózónás országnak is jogában áll véleményt formálni, illetve reagálni. Az ajtók továbbra is nyitva állnak, hogy egyeztessünk a görög helyzetről, bár most már más a helyzet, mivel az eurózóna és a hitelezők által adott határidők kedd éjjel lejártak, mégpedig úgy, hogy Görögország nem teljesítette kötelességét - fejtette ki álláspontját Merkel.

Az eurózóna nincs veszélyben, de bármilyen tárgyaláshoz az IMF-re is szükség van. Itt nem az eurómilliárdokról van szó, hanem arról, hogy az EU versenyképes tud-e lenni a jövőben - emelte ki Merkel.

Csak azért nem kell megállapodást kötni, hogy legyen valami...

- mondta állítólag Merkel.

Az EU illetékesei szerint egy újabb megállapodás tető alá hozása akár több hétbe is telhet. Ha pedig új mentőcsomagra lenne szükség, ahhoz az eurózóna-tagországok parlamentjeinek is rá kellene bólintaniuk, ami meg azért lenne érdekes, hogy mindenhol nyári szünet jön.

Nem lesz népszavazás? (13:17)

Az elmúlt órákban több pletyka is szárnyra kelt, amelyek szerint elmaradhat a vasárnapra tervezett görög népszavazás. Ezt a görög források egyáltalán nem erősítették meg, de úgy tudni, hogy pár órán belül Alekszisz Ciprasz miniszterelnök tévényilatkozatot fog tenni.

Ciprasz meghátrált (11:30)

Az FT szerint a Ciprasz által tegnap este küldött levélben 29,1 milliárd eurós újabb mentőcsomagot kér a nemzetközi hitelezők által alkotott trojkától. Cserébe Athén el fogja fogadni a reformokat, bár az áfarendszer átalakításával kapcsolatban van néhány kérése, mégpedig hogy a görög szigetek esetében 30 százalékkal kisebbek legyenek az áfakulcsok.

A nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán is könnyítést kért a görög miniszterelnök, mégpedig azt, hogy csak októbertől lépjen életbe, hogy 2022-ig 67 éves korra emelik a korhatárt.

Itt a megszerzett levél

Ciprasz levelének 1. oldala Forrás: http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11709868/Greece-crisis-defaults-IMF-live.html
Ciprasz levelének 2. oldala Forrás: http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11709868/Greece-crisis-defaults-IMF-live.html

Lesz-e döntés?

Az Eurócsoport pénzügyminiszterei ma délután ülnek össze (várhatóan 18 órakor) görögügyben, és az új helyzet, illetve javaslatok mentén már lehet, hogy más megvilágításba helyeződnek a tárgyalások. Ugyanakkor mindenki szeme előtt ott lebeg a vasárnapi népszavazás is, amelyen a görög lakosságnak kellene ítéletet mondania arról, hogy elfogadja-e a megszorításokat, vagy sem.

Tegnap Angela Merkel úgy nyilatkozott, hogy ezen a héten semmilyen döntés nem lesz görögügyben, mert a népszavazás sok mindent befolyásolhat.

A mostani helyzetben az is elképzelhető, hogy a hitelezők nem elégednek meg a mostani kapitulációnak látszó döntéssel, mivel ha sikerül is megegyezni egy újabb csomagról vagy a határidők kitolásáról, egyáltalán nem biztos, hogy a Ciprasz vezette kormány partner lenne bármilyen reformokban, mivel az elmúlt hónapokban szinte minden bizalmat eljátszottak.

Ráadásul a görög nép most még jobban a bőrén érezheti, hogy mi lenne akkor, ha nem fogadja el Görögország a feltételeket, tudniillik a hétfő óta érvényben lévő tőkekorlátozások és bankzárak jelentős érvágást jelentenek az embereknek. Persze fontos hozzátenni, hogy az Európai Központi Bank most sem állította le az ELA-kereten keresztüli görög bankrendszer-finanszírozást (jelenleg 89 milliárd euró), így ennek köszönhető, hogy a bankok nem mentek még csődbe. Ha ez megszűnne, akkor lenne óriási bajban Görögország.

Tömött sorokban és hangos kiabálások közepette várakoznak a nyugdíjasok arra, hogy hozzáférhessenek nyugdíjukhoz. Pont emiatt nyitottak ki ma bankfiókokat, hogy a nyugdíjakat kifizessék, de azt is max. 120 euró erejéig a tőkekorlátozások miatt. (2015. július 1.) Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Válaszolt a német pénzügyminiszter

  • Schaeuble szerint semmi sem változott, mivel továbbra sem született tegnap éjfélig megállapodás a hitelezők és Görögország között;
  • A régi EFSF-prorgam kifutott a görögök számára, most pedig egy új ESM-programra lenne szükség;
  • Athénnak tisztáznia kell, hogy pontosan mit is akar, persze a mostani szándék új megvilágításba helyezheti a dolgokat.

Mitől lehet ez a fordulat?

Ciprasz mostani bejelentése egyfajta kapitulációt is jelenthet, bár egyelőre felesleges elhamarkodott következtetéseket levonni. Elképzelhető, hogy

a görög miniszterelnök is érzi, hogy a vasárnapra tervezett népszavazás esetleg az "igen" voksok győzelmét hozhatja, ami az ő politikai életének is végét jelentheti.

Sőt egyre több híradás számol be arról, hogy kezd fogyni a levegő a mostani görög kormányzóerő körül.

Ráadásul mától kezdve Görögország estében beállt egy kvázi csődhelyzet, mivel a tegnapi határidőig nem teljesítették az IMF felé fennálló és lejárt 1,6 milliárd eurós tartozásukat. Bár több illetékes is úgy nyilatkozott, hogy ez nem jelent automatikus csődöt, pusztán fizetési késedelmet a görögök részéről.

Ugranak a tőzsdék

A hír hatására az európai börzék jelentős pluszba lendültek, a német DAX-index már most is több mint 2 százalékos pluszban mozog. A forint is erősödni tud az euróval szemben, a hír hatására 313,50-ig esett be az EURHUF jegyzése, jelenleg 314-nél zajlik a kereskedés.

DAX-index 1 perces bontású árfolyamgrafikonon Forrás: Investing.com