Jelentős zuhanás a tőzsdéken a görög hírekre

befektetés ugrás szakadék biztonság kockázat veszteség csúcs
Vágólapra másolva!
Jelentős visszalépés történt a görög tárgyalások során, illetve vasárnap este Ciprasz bejelentette, hogy a mai naptól zárva tartanak a görög bankok, illetve tőkekorlátozások lépnek érvénybe, hivatalos tájékoztatás szerint egészen július 6-ig. Az európai börzék határidős árai 5 százalékos zuhanásban vannak.
Vágólapra másolva!

Durva hétkezdet jön

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök vasárnap este a néphez intézett beszédében bejelentette, hogy hétfőn bankszünnap lesz Görögországban, illetve tőkekorlátozásokat vezetnek be. Jelenleg úgy tűnik, hogy a korlátozások egészen július 6-ig, hétfő estig lesznek érvényben. A készpénzfelvétel ma déltől ismét elérhető lesz, azonban a kivételt napi 60 euróban korlátozzák.

Az ázsiai börzéken a vezető indexek többsége 1-3 százalékos mínuszt mutat, ugyanakkor Európában jóval nagyobb veszteségek ígérkeznek, hisz reggel 8 órakor kinyitott a DAX-index határidős piaca is, és a pénteki 11 500 pont körüli zárás után jelenleg 10 990 pont környékén zajlik a kereskedés (egészen 10 910 pontig esett be), ami közel 4,5 százalékos zuhanásnak felel meg.

A határidős DAX-index 15 perces bontású árfolyamgrafikonja Forrás: FXCM Marketscope

De a brit és francia börzék határidős indikátorai is 3-5 százalék közötti esést áraz a nyitásra, és vélhetően a BUX-index, illetve a magyar blue chip részvények is jelentősebb mínuszokkal kezdhetik a hetet.

Devizapiac (8:34)

Vasárnap este jelentős eséssel nyitott az euró a meghatározó devizákkal szemben, azóta némi korrekció látszódik. Jelenleg 1,1070 környékén jár az EURUSD az éjjeli 1,0950-60-as szintek után.

EURUSD órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A forint megérezte a görög híreket, az EURHUF jelenleg 314,60 körül jár (315 fölött is voltak a jegyzések), míg az USDHUF kurzusa 284,40-nél jár.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás:Investing.com