Elege lett az IMF-nek a görögökből

Lagarde, Varoufakisz
Christine Lagarde és Yanis Varoufakisz beszélget az eurózóna pénzügyminisztereinek 2015. február 11-ei találkozóján
Vágólapra másolva!
A görög sztori újabb fordulatot vett, az IMF tárgyalóbizottsága tegnap váratlanul félbeszakította a görög kormány képviselőivel történő egyeztetésüket és visszarepültek Washingtonba. 
Vágólapra másolva!

Az IMF szerint az álláspontok egyáltalán nem közeledtek, így ameddig egyéb javaslat nem érkezik Athén felől, addig a Valutaalap felfüggeszti a tárgyalásokat - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Eközben az európai hitelezők még június 18-a előtt, az eurócsoport következő találkozóját megelőzően kívánnak megegyezésre jutni. Az Unió ennek érdekében felszólította a görög kormányt, hogy legkésőbb a mai nappal nyújtsák be a módosított reformprogramjukat, illetve próbáljanak meg minél előbb megegyezni a hitelezőkkel, ezzel is elkerülve az államcsődöt.

Zuhanással reagált a tőzsde

Csütörtökön még 7-8 százalékos száguldás mellett emelkedett a görög tőzsdeindex, köszönhetően annak, hogy egyes híradások szerint közel lehet a megállapodás. Azzal, hogy az IMF felfüggesztette a tárgyalásokat, a pénteki kereskedés első órájában már 3,5 százalékos zuhanásban van az athéni tőzsdeindex. Ebből is jól látszódik, hogy az állandó pletykák, reménykedések és ilyen-olyan hírek mozgatják a piacot, jelentős volatilitás mellett. Ugyanakkor az elmúlt egy év trendje elég egyértelműen lefelé mutat, és a tényleges megegyezés lendíthetné ki az árfolyamokat a mostani negatív hangulatból.

Az athéni tőzsdeindex elmúlt egy éves teljesítménye Forrás: Investing.com, Investor.hu