A tiltás ellenére hirdetnek a fogadóirodák

online sportfogadás
A picture shows a tablet computer's screen with a page of an online betting website on November 18, 2013 in Paris. Over 1,3 million euros in bets were recorded for the FIFA 2014 World Cup first leg playoff between Ukraine and France on November 15, 2013, the French Regulatory authority for online games (Autorite de regulation des jeux en ligne -Arjel) announced on November 18. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Online szerencsejátékot Magyarországon csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet, ezért az adóhivatal blokkoltatja a különféle sportfogadási portálokat. A blokkolással a Tippmixpro felé terelhetik a fogadókat, a Szerencsejáték Zrt. pedig komoly fejlesztésekben gondolkodik. A fogadóirodák állítják, hogy legálisan működnek Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétett hirdetményekből kiderül, hogy milyen oldalakat tett elvileg elérhetetlenné az adóhatóság, de ezek többsége továbbra is elérhető. Sőt nemcsak működnek, de hirdetnek is.

Az NGM szerint nem szabad

A gazdasági reklámtevékenységet szabályozó törvény tételesen kimondja, hogy szerencsejáték reklámja csak akkor tehető közzé, ha a szervező megadja a reklámszolgáltatónak, illetve a reklám közzétevőjének a NAV által kiadott szerencsejáték-tevékenységi engedély számát – válaszolta az Origónak a Nemzetgazdasági Minisztérium. Tehát a hatályos jogszabályok tételes tilalmat tartalmaznak az illegális online szerencsejáték népszerűsítésére, az ilyen illegális reklámok közzétételére.

A gazdasági tárca szerint az ellenőrzés és a szankcionálás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt fogyasztóvédelmi hatóság feladata.

Az NFH szerint is tilos

A nem engedélyezett szerencsejátékot tilos reklámozni – válaszolta az Origónak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az NFH másodfokon eljár ilyen ügyekben, miután a területileg illetékes kormányhivatal a bejelentést megalapozottnak találta. Ha az NFH-hoz befut egy bejelentés, akkor kikérik a NAV állásfoglalását: jogosult-e a cég online szerencsejáték szervezésére, vagy sem. Ha nincs engedélye, akkor hatósági eljárás keretében vizsgálják a reklámtörvény előírásainak megsértését.

Kétmilliárdig bírságolhatnak

Ha a tilalmat megszegték, akkor a reklámozó, a reklámszolgáltató és a közzétevő felelőssége is megállapítható – közölte az NFH. Évente körülbelül 15 ilyen ügy kerül az NFH-hoz másodfokon. A hatóság két dolgot tehet ilyenkor: bírságot szab ki, és eltiltja az adott céget a reklámozástól. A kiszabható bírság összege 15 ezer forinttól egészen 2 milliárd forintig terjedhet.

Évi 15 eset kerül az NFH elé Forrás: AFP/Franck Fife

Az online szerencsejáték működtetéséhez szükséges engedélyt a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya adja ki, és az engedély nélkül működő oldalak blokkolását is a NAV-nak kell elrendelnie – az elérhetetetlenné tett oldalak listáját ezen a linken találja. A blokkolások tavalyi megkezdésétől március 31-ig az adóhivatal 140 esetben rendelt el letiltást. Ha egy honlap üzemeltetői az illegális szerencsejáték-szervezést ismét elérhetővé teszik, a NAV újabb eljárást indít – válaszolta az Origónak az adóhatóság, amely szerint bizonyos esetekben a jogorvoslat befolyásolhatja a blokkolás végrehajtását.

Dohány, fegyver, szerencsejáték

Az online vállalkozások más felületeken elhelyezett reklámjaival kapcsolatban az NMHH Médiatanácsa a társszabályozás módszerét alkalmazza – válaszolta az NMHH Kommunikációs Igazgatósága. Ezért együttműködési megállapodást kötöttek az Önszabályozó Reklám Testülettel, így ez a szakmai szervezet jár el a médiaalkotmány reklámokra vonatkozó eseteiben. A 20. paragrafus 7. bekezdése szerint "nem szabad médiatartalomban közzétenni dohányárut, fegyvert, lőszert, robbanóanyagot, az állami adóhatóság engedélye nélkül szervezett szerencsejátékot, kizárólag orvosi rendelvényre igénybe vehető gyógyszert, továbbá gyógyászati eljárást népszerűsítő, ismertető kereskedelmi közleményt".

Jogszerű és tisztességes

A Magyar Reklámszövetség és az Önszabályozó Reklám Testület koordinálásával összesen 22 szervezet írta alá azt a megújult Reklámetikai Kódexet, amely az alapelvek körében kimondja, hogy a reklámnak jogszerűnek és tisztességesnek kell lennie, továbbá a reklámnak minden szempontból meg kell felelnie a jogszabályi előírásoknak. A Reklámszövetség véleménye szerint a reklám akkor tisztességes, ha megfelel a gazdasági versenyben általában elfogadott etikus piaci magatartás jogi és erkölcsi szabályainak.

Amennyiben engedély nélküli sportfogadási portál folytat reklámtevékenységet, az mind a jogszabályokkal, mint a reklámetikai alapelvekkel ellentétes – válaszolta az Origónak a Reklámszövetség. A Reklámetikai Kódex külön fejezetben foglalkozik a szerencsejátékokkal kapcsolatos reklámokkal, a kódex vonatkozó cikkelyét ennek a dokumentumnak a 33. oldalán találja.

Szoftverrel szűrik a reklámokat

A televíziókban feltűnő reklámok megfelelőségéről az NMHH egy saját fejlesztésű, IRIS nevű szoftver segítségével gyűjt információt, és ha jogszabálysértést tapasztal, eljárást indít, emellett a hatóság állampolgári bejelentés alapján is vizsgálatot indíthat – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága. A monitoringvizsgálatok, szűrések eddig nem tártak fel szerencsejáték-hirdetéssel kapcsolatos médiajogi jogalkalmazási mulasztást, és panasz sem érkezett az NMHH ügyfélszolgálatára.

Nem szerepelnek a tiltólistán

2014-ben az IRIS révén 9932 darab szerencsejátékkal, ezen belül 3371 darab online fogadást népszerűsítő televíziós reklámmal találkozott a hatóság, és a hirdetett termékek (unibet.com, mayplay.com és pokerstars.net) nem szerepelnek a NAV tiltólistáján, ezért nem indultak eljárások –válaszolta az Origónak az NMHH Kommunikációs Igazgatósága. A reklámokat a Cool, a F+, az RTL II., az RTL Klub, a Viasat3 és a Viasat6 mutatta be – ezek nagy része nem magyar joghatóság alá tartozik. Az RTL Klub mint magyar joghatóság alá tartozó kereskedelmi csatorna kínálatában csupán a mayplay.com hirdetése szerepelt 20 alkalommal.

Ingoványos terület a sportfogadás Forrás: AFP/Greg Wood

A blokkolt honlapok között tényleg nem található sem az Unibet, sem pedig a Mayplay oldala. A Pokerstars esete érdekesebb, ugyanis a listán fenn van a pokerstars.hu mellett a .eu és a .com végű domain is, de a .net végű már nincs. A NAV hirdetményei között megtalálható a mayplay.com – amelyet tavaly júliusban blokkoltak 90 napra –, továbbá az Unibet különböző domainnevei is, ezek közül legutóbb az unibet-2.comot tiltották februárban.

Jól járhatna a Tippmixpro és az állam is

Mivel Magyarországon a Szerencsejáték Zrt. Tippmixpro nevű oldala az egyetlen legális sportfogadási oldal, az állami cég igen jól járhatna, ha a NAV sikeresen tudná blokkolni a külföldi portálokat. Ugyanis a hazai piac méretét még 2011-ben mintegy 100 milliárd forintra becsülte a PriceWaterhouseCoopers szakértője, aki akkor úgy számolt, hogy egy ekkora piac kifehérítése évi 10-15 milliárd forintos többletbevételt hozna a magyar költségvetésnek.

50 milliárd folyik be az államkasszába

A kifejezetten szerencsejátékból származó központi költségvetési bevételek érdemi része játékadó és koncessziós díj jogcímeken keletkezik, válaszolta az Origónak az NGM. A lóversenyfogadás kivételével valamennyi szerencsejáték-szervezőnek fizetnie kell a játékadót, míg a koncessziós díjat a nem állami szervezői körbe tartozó játékkaszinók üzemeltetőinek kell fizetniük. Jelenleg csak az Andy Vajnához és a Szima Gáborhoz köthető cégek rendelkeznek koncessziós joggal.

A 2015. évi költségvetési törvény a szerencsejátékok után fizetendő játékadóból 48,7 milliárd forint bevételt irányzott elő, amely összegből 39,7 milliárd forint a központi költségvetésbe, 9 milliárd forint pedig az NKA költségvetésébe folyik be. Az NGM a jelenleg működő 8 játékkaszinóval számolva 4,3 milliárd forint koncessziós díjbevétellel tervez.

A Tippmixpro az indulásától számítva stabilan növekszik, a blokkolt oldalak hatása csak hosszabb idő elteltével mutatható ki – válaszolta a Szerencsejáték Zrt. A cég szerint csak ők rendelkeznek engedéllyel bukmékeri típusú fogadás szervezésére.

Újít a Szerencsejáték Zrt.

Az Origo úgy értesült, hogy a Szerencsejáték Zrt. meg fogja újítani az online fogadási oldalát. A cég válaszából kiderült, munkatársai azon dolgoznak, hogy jelentősen, akár több ezerre bővüljön a fogadható események száma, még több sportág és bajnokság legyen egyidejűleg elérhető nem csak hagyományos, de élő fogadásban is. Mint írták, azt akarják elérni, hogy a Tippmixprónál megismert fogadási lehetőségek minél nagyobb része a lottózókban is elérhetővé váljon.

Aggódnak a fogadóirodák

Az Unibet szerint jelenleg egyetlen jogkövetően eljárni kívánó EU-s online szerencsejáték szolgáltatónak sincs gyakorlati lehetősége külön magyarországi engedélyért folyamodni. Mint írják, a magyar szabályozás – amely csak az elmúlt 8 hónapban többször is változott – az uniós jognak is ellentmond.

Nincs engedélyük Magyarországon Forrás: Origo

A nagy európai szolgáltatók elleni fellépés azt eredményezi, hogy kisebb, kétes hátterű, nem transzparens, akár offshore hátterű cégek nyomulnak be a helyükre – írja az Unibet, amely szerint ez a folyamat Magyarországon már el is kezdődött. Szerintük ez rossz minden szereplőnek: a játékosok védelme nem biztosított, nincs adóbevétele a magyar államnak, de sportszervezetek, médiumok is bevételektől esnek el.

Megoldást is javasolnak

A cég szerint a megoldást az ésszerű adózási lehetőségek megteremtése jelenti. Mint írják, ennek fontosságát már olyan országokban is felismerték, mint Bulgária vagy Románia, ahol a szolgáltatók 15-16 százalékos adót fizetnek a nettó játékbevételük után.

Szerintük jogszerűen működnek

A Mayplay is hangsúlyozta, hogy uniós tagállam által kiadott szerencsejáték-engedéllyel rendelkezik. "A Mayplay jogi álláspontja szerint az érvényben lévő magyar szabályozás ellentmond az európai jognak, és ezért nem alkalmazható, így a más tagállamban szerzett játékengedély birtokában jogszerűen nyújtja határokon átnyúló szolgáltatását" – válaszolta a cég az Origónak.

A bwin.com már a válaszát is úgy kezdte, hogy oldaluk ismét elérhető Magyarországról, miután lekerült a feketelistáról. A gibraltári cég szerint azért oldották fel az oldaluk korlátozását, mert még függőben van egy bírósági felülvizsgálat. „Álláspontunk szerint mind a korlátozás, mind a feketelistára helyezés az EU-s törvényekkel ellentétes intézkedés volt” – írták.

A Bwin lekerült a feketelistáról Forrás: Origo

A Bwin szerint az Európai Bizottság elkötelezett az online játékpiac megnyitására, ugyanis jelenleg több szerződésszegési eljárás is folyamatban van olyan tagállamok ellen, amelyeknek szerencsejáték-törvényei ellenkeznek az uniós joggal. Mint írják, azon a véleményen vannak, hogy cégcsoportjuk valamennyi terméke törvényes keretek között üzemel, mivel szolgáltatásait egy érvényes uniós tagállamban kiállított engedély alapján kínálja fel.