Számításba sem jön Magyarország a leggazdagabb emberek között

Európa leggazdagabb emberei
General manager of Spanish company Zara, Amancio Ortega goes out to welcome Uruguayan President Jorge Batlle in Arteixo, near Coruna, northwestern Spain, 04 February 2004. Jorge Batlle is in Spain for a one-week-long official visit.
Vágólapra másolva!
Van aki szerezte, van aki örökölte. Ők Európa legvastagabb pénztárcájú emberei. A Business Insider nem vette be Magyarországot a rangsorába, de több kelet-európai országot igen.   
Vágólapra másolva!

A földrész 18 országának leggazdagabb embereit állította rangsorba a Business Insider. Magyarország kimaradt a szórásból, valószínűleg azért, mert nem tudnánk befutót csatasorba állítani. A Forbes tavalyi top40-es listáján például egyetlen magyar sincs.

Az első

A lista élén a spanyol Amancio Ortega áll. Ortega saját maga szerezte a vagyonát. Pólók gyártásával kezdte, és ő alapította a Zara divatmárkát birtokló Inditexet. Vagyona 64,5 dollármilliárd , ami több mint 17 ezer milliárd forintot ér.

Amancio Ortega Forrás: AFP/Miguel Riopa

A második

A második helyen egy hölgy, Liliane Bettencourt áll. Ő L'Oréalt alapítójának lánya, és a vállalat legnagyobb részvényese. Vagyona értéke 40,1 milliárd dollár, azaz 10 ezer milliárd forint.

Liliane Bettencourt Forrás: AFP/Francois Guillot

A harmadik

A bronzérem pedig a német Georg Schaefflernek, a Schaeffler csoport 80 százalékos tulajdonosának jár. Schaeffler is örökölte vagyonát, a családi vállalatot 1883-ban alapították. Schaefflernek 26,9 milliárd dollárja van, ami 7 ezer milliárd forintnak felel meg.

Georg Schaeffler Forrás: DPA/AFP/Jochen Luebke

Kelet-Európából jöttem

A lengyeleket a számos üzletágban érdekelt Jan Kulczyk, a románokat pedig Ioan Niculae mezőgazdasági mogul képviseli. Előbbinek 4, utóbbinak pedig 1,15 milliárd dollárja van (1000 és 310 milliárd forint).