Lehet, hogy ezért boldogok a hollandok

Boldog hollandok
People take part in a disco groceries party, a concept which turns a supermarket into a night club after its closing time, in Amsterdam, on April 10, 2015. Attendants can come to an after-hour supermarket shop and party. The organizers came up with the idea after a student placed a note in a supermarket in Amsterdam in 2012, requesting one hour of disco shopping. AFP PHOTO/ Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
A holland munkavállalók fele részmunkaidőben dolgozik, mindemellett Hollandia a világ egyik legboldogabb országa, írja a brit Metro.
Vágólapra másolva!

Mindegy, hogy mi alapján mérik, milyen statisztikákat vizsgálnak, Hollandiát folyamatosan a legboldogabb országok közé rangsorolják. A brit portál szerint a hollandok

nyitottak, lazák és általában pozitívak.

Ez összefüggésben lehet azzal is, hogy a gazdagabb országok közül Hollandiában dolgoznak a legtöbben részmunkaidőben – a KSH szerint a munkavállalók 49,7 százaléka. A The Economist arról írt, hogy a holland férfiak 26,8 százaléka, míg a nők 76,6 százaléka kevesebb mint 36 órát dolgozik egy héten. Összehasonlításképpen az Egyesült Királyságban a férfiak 10 százaléka, míg a nők 40 százaléka dolgozik részmunkaidőben.

Magyarországon nem elterjedt

A részmunkaidős foglalkoztatási arány Magyarországon mindössze 6 százalék volt 2014-ben a KSH adatai szerint. Az EU-ban ennél csak Bulgáriában (2,5 százalék), Szlovákiában (5,1 százalék), Horvátországban (5,3 százalék), Csehországban (5,5 százalék) és Macedóniában (5,8 százalék) dolgoznak kevesebben részmunkaidőben, míg az uniós átlag 19,6 százalék volt tavaly.

Amszterdamban ez is előfordulhat Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A Metro szerint a holland jelenségnek több oka is van. Ezek közül az egyik, hogy a nők a keresztény értékek miatt eleve csak később kerülnek ki a munkaerőpiacra: ezt a holland politika is erősítette, így azok a nők, akik részmunkaidőben dolgoznak, továbbra is teljesíteni tudják a hagyományos családi szerepüket.