Megvan a flippermúzeumos tüntetés ideje és útvonala

flippermúzeum, flippergaléria
flippermúzeum
Vágólapra másolva!
Május 27-én, szerdán lesz a szimpátiatüntetés a Flippermúzeumért. A tüntetők a Széchenyi téren találkoznak, onnan a NAV Sas utcai Szerencsejáték Felügyeletéhez, majd a Flippermúzeumhoz vonulnak.
Vágólapra másolva!

Megegyeztek a Flippermúzeumért tartandó szimpátiatüntetés szervezői arról, pontosan mikor és hol tartják a rendezvényt, tudta meg az Origó Kaptás Andrástól, a megmozdulás kezdeményezőjétől. A tüntetők

május 27-én, szerdán este 6-kor gyülekeznek a Széchenyi téren. Innen a NAV Sas utcai Szerencsejáték Felügyeletéhez vonulnak, onnan pedig a Flippermúzeumhoz.

Magánemberként szervezi

A megmozdulást Kaptás András még ma, május 21-én bejelenti a rendőrségen. Kaptás András az Insert Coin Egyesület A Videojátékos Kultúráért elnöke, de a tüntetést magánemberként szervezi, az Insert Coin hivatalosan nem vesz részt benne, tudtuk meg a szervezet elnökétől.

A Széchenyi térről indulnak, és a NAV érintésével a múzeumhoz vonulnak a tüntetők Forrás: Flippermúzeum.hu

Színpad nem lesz

A tüntetés állomásain beszédeket fognak mondani, de színpadot például nem építenek, Kaptás András arra számít, a rendezvénynek alig lesznek költségei. Ami esetleg felmerül, azt a szervezők összedobják, esetleg az Insert Coin is hozzá tud járulni egy kisebb összeggel.

Civil kötelezettség

Az Insert Coin ugyan videojáték-egyesület, de

civil kötelezettségüknek érzik, hogy kiálljanak a Flippermúzeum mellett,

mondta el a szervezet elnöke. Ráadásul a videojátékok és a flipperek közel állnak egymáshoz, a videojátékos gépek jogilag például ugyanabba a kategóriába esnek, mint a flipperek, ezért a jövőben előfordulhat, hogy esetleg egy videojáték-gépes intézménnyel ugyanaz történik, mint most a Flippermúzeummal (ilyen intézmény egyébként jelenleg nincs, és Kaptás András szerint nem terveznek alapítani).

Sok pénzt kellene fizetni

A flippermúzeumot tulajdonosa, Pálfi Balázs azért tervezi bezárni, egyelőre ideiglenesen, mert hiába kapott engedélyt a kormánytól arra, hogy muzeális intézményként működjön, az adóhatóság szerint vonatkoznak rá a flipperek üzemeltetésének szabályai. A múzeum félmillió forintos büntetést kapott, a továbbiak elkerüléséért a gépek nagy része után egyszer 120 ezer, és minden gép után minden hónapban 9000 forintot kellene fizetni. Pálfi Balázs az Origónak azt mondta, ezt nem tudja vállalni.

A Flippermúzeum ideiglenesen bezár, nem tudja vállalni a NAV feltételeit Forrás: Flippermúzeum

Reagált a NAV

A NAV Szerencsejáték Felügyelete azután reagált Pálfi Balázs bejelentésére, hogy az a sajtóban nyilvánosságot kapott. A Flippermúzeum bíróság előtt támadta meg a NAV büntetését, a tárgyalás június 17-én lesz. Az adóhatóság szerint a közigazgatási eljárásra a kötelező nyilvántartásba vételre vonatkozó jogszabály megsértése miatt került sor.

Rossz volt a díjképzés

A NAV azt is kifogásolja, hogy a múzeum 500 forintos belépőjegye a kiállított tárgyak megtekintésére szólt, a játékautomaták használatáért egy maximum 2000 forint értékű kiegészítő jegyet kellett váltani.

Ez a díjképzés nem egyezik meg az interaktív múzeumokéval,

miszerint a látogató a belépőjeggyel egyúttal megfizeti a múzeumban elhelyezett tárgyak használatát, azaz a különböző szolgáltatásokat (belépés, játék) nem külön-külön kell megfizetni" - áll az adóhatóság közleményében.