Kétharmad híján egyeztet a kormány az állami földekről

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter látogatása a dunakeszi Auchanben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter látogatása a dunakeszi Auchanben
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter látogatása a dunakeszi Auchanben
Vágólapra másolva!
Az állami földvagyon kezelését módosító törvényjavaslat elfogadásához parlamenti kétharmad kell. Miután az ellenzék nem szavazta meg a javaslatot, Rogán Antal frakcióvezető felkérte Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy egyeztessen velük. A tárca azt nyilatkozta, eleget tesznek a kérésnek.
Vágólapra másolva!

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter természetesen eleget tesz Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető azon kérésének, hogy tárgyaljon az ellenzékkel az állami földek bérbeadási gyakorlatáról, közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). "Korábban is voltak már egyeztetések, hiszen több bizottsági ülésen és a parlamentben is folyt erről a témáról vita. Az álláspontok ismertek, a földvagyon egységes kezelését elsődlegesnek tartjuk, de törekszünk a konszenzusra" - nyilatkozta a tárca.

Nem szavazták meg

Rogán Antal azután kérte a földművelésügyi minisztert az egyeztetésre, hogy a parlament elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását, miután az indítvány kétharmados többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges szavazatszámot.

Egy szervezet kezelne minden földet

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter törvényjavaslata értelmében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülne az összes állami föld, függetlenül attól, hogy védett természeti területnek minősül-e.

Rogán Antal azt mondta, a Fidesz legutóbbi frakcióülésén (Bencsik János kivételével) mindenki támogatta a törvényjavaslatot, mert szerintük az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kell végeznie.

Fazekas Sándor egyeztetni fog az ellenzékkel Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ellenzéknek nem tetszik

A javaslat vitájakor márciusban az ellenzéki pártok nem láttak arra garanciát, hogy az NFA a jelenlegi apparátusával képes lesz a természetvédelmi területek kezelésére, aggályosnak tartották, hogy egységes vagyonkezelés alá kerülnek az állami földek, és attól tartottak, hogy a tervezett változtatás tönkreteheti a természetvédelmi intézményrendszert.

A három legnagyobb magyar természetvédő civil szervezet is károsnak, alkotmányellenesnek és szakmailag indokolatlannak nevezte a törvényjavaslatot.