Orbán és a Quaestor levelezését kéri az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP kikéri Tarsoly Csabának, a Quaestor elnök-vezérigazgatójának Orbán Viktor kormányfőnek küldött levelét, illetve a február 25-ei kormányülés szó szerinti jegyzőkönyvét és hangfelvételét.
Vágólapra másolva!

Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke pénteken jelentette be, közérdekű adatigénylést indítanak. Így szeretnék megszerezni azt a levelet, amelyet Tarsoly Csaba, a Quaestor vezetője írt Orbán Viktornak, még a brókercég bedőlése előtt.

Visszaélést bizonyíthat

Az ellenzéki politikus szerint a levél választ adhat arra, hogy történt-e bűncselekmény, és bizonyíthatja a bennfentes információval való visszaélést. Lukács Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerepére is rákérdezett, mint mondta, nem tisztázott, hogy csak a levelezést intézte, vagy "pénzt is vitt-hozott" a cég és a kormány között. "A brókerügyek kirobbanása csak véletlenül esik elég közel Szijjártó Péter villavásárlásához?" - tette fel a kérdést.

Lázár János a héten nyilatkozott a levélről, azt mondta, a tartalma megegyezik azzal a levéllel, amelyet a Quaestor a Külügyminisztériumnak küldött.

Miért nem tartóztatták le?

Lukács azt is firtatta, hogy ha a február 25-ei kormányülésen döntés született az állami pénzek kivételéről a brókercégektől, miért tartott a KKM-nek ezt a döntést majdnem két héttel később, március 9-én végrehajtani. "Miért csak a múlt héten kaptak körlevelet a költségvetési szervek arról, hogy szüntessék meg ezeket a befektetéseiket?" - kérdezte.

Szerinte azt is ki kell deríteni, ki a felelős azért, hogy Tarsoly Csaba 17 napig szabadlábon volt, mivel ez alatt az idő alatt pedig eltűntethette a nevéről a lefoglalható vagyont. Tarsoly őrizetbe vétele után valóban kiderült: a nevén hivatalosan szinte semmilyen vagyon nincs.

Tüntetnek is

Az MSZP-s politikus egyúttal bejelentette, hogy a levél és a kormányzati pénzek Quaestorból való kimentése miatt tüntetést szerveznek, ahol Orbán Viktor lemondását fogják követelni.

A Jobbik kezdeményezésére, miszerint a politikusok nyilatkozzanak, ők vagy családtagjaik vettek-e ki pénzt a Quaestorból március 1. és 9. között, Lukács Zoltán úgy reagált, "köszönik a Jobbiknak, hogy akciójukat felkarolta," hiszen az MSZP már napokkal ezelőtt kezdeményezett egy hasonló nyilatkozatot.