Megtévesztő gyógyszerhirdetésekért bírságolt a versenyhivatal

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Phytotec cég jogsértően reklámozta Esberitox elnevezésű termékét, mert a vény nélkül kapható gyógyszert nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be, és valótlan információt jelenített meg a tabletta összetevőiről.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Phytotec Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 2013 augusztusa és 2014 júliusa között jogsértően reklámozott és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott az Esberitox nevű termékkel kapcsolatban, áll a szervezet közleményében.

Valótlan információk

A GVH a közlemény szerint az alábbi jogsértések miatt bírságolt:

  • A „vírusok okozta, akut légúti fertőzések kiegészítő terápiája" szlogen pontatlan volt, és túlmutatott az alkalmazási előírásban szereplő javaslatokon, hiszen az Esberitox tabletta nem valamennyi vírus okozta légúti fertőzés kiegészítő terápiájaként, hanem kizárólag megfázás kezelésére ajánlott.
  • A „kizárólag növényi összetevők" kifejezés valótlan információt közvetített a fogyasztóknak, a termék ugyanis tartalmaz nem növényi eredetű segédanyagokat és állati eredetű, de mesterségesen előállított vegyületeket is.

A jogsértésért 2,1 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

A bizonyítékokat nem fogadták el

A GVH nem fogadta el a vállalkozás által becsatolt, a gyógyszer hirdetett hatásait alátámasztó bizonyítékokat, kizárólag azt vizsgálta, hogy a Phytotec reklámjainak tartalma összhangban volt-e az engedélyezett alkalmazási előírásban foglaltakkal. A Phytotec maga is elismerte, hogy a gyógyszer összetevői között nem növényi eredetű – a gyártáshoz és a tablettázáshoz szükséges – segédanyagok is találhatók, írja a versenyhivatal.

A cég elismerte

A GVH mindkét jogsértő magatartás esetében súlyosbító körülményként értékelte többek között azt, hogy:

  • A GVH már korábban jogsértést állapított meg a Phytotec kommunikációjával kapcsolatban.
  • A jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott.

Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a Phytotec elismerte a termék alkalmazhatóságára és összetételére vonatkozó kommunikációjában elkövetett jogsértést.