Debrecent választotta egy autóipari beszállító

land rover gyár
Land Rover Freelander II SUV vehicles are seen on the assembly line at the Jaguar - Land Rover manufacturing plant in Pimpri, at the western Indian state of Maharashtra, on May 27, 2011. India's top vehicle maker Mumbai based Tata Motors opened its first Indian factory on May 27 for Land Rovers, the formerly loss-making British brand aiming to make inroads in the booming South Asian market. AFP PHOTO/ Indranil MUKHERJEE
Vágólapra másolva!
Tizenkétmilliárd forint összértékű beruházást hajt végre Debrecenben a Schaeffler csoporthoz tartozó, gördülő csapágyakat gyártó FAG vállalat; a német autóipari cég befektetése 72 új munkahelyet teremt – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Nyílt ipari titok, hogy a Tata autógyár is Magyarországra készül. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter elmondta, a kormány 772 millió forint támogatást nyújt a beruházáshoz, amelynek keretében az FAG logisztikai fejlesztést hajt végre, új eszközöket szerez be, és növeli a gyártási kapacitást.

Százak állnak sorba

A miniszter hozzátette, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) jelenleg 109, Magyarországon tervezett beruházásról tárgyal reménybeli befektetőkkel.

Szijjártó Péter szerint a HIPA 109 Magyarországon tervezett beruházásról tárgyal Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A megbeszélések nagyjából fele olyan vállalatokkal folyik, amelyek már jelen vannak Magyarországon, vagyis újrabefektetők lennének. „Ez azt mutatja, hogy töretlen a bizalom Magyarország iránt a nemzetközi gazdasági életben” – mondta Szijjártó Péter.

Felidézte, hogy tavaly 16 éve nem látott ütemben, 14 százalékkal nőttek a magyarországi beruházások. Elmondta, az összes magyarországi befektetés nagyjából egynegyede német. Ezúttal Németország és Európa egyik legnagyobb, családi tulajdonban lévő vállalata, a Schaeffler csoport döntött úgy, hogy új beruházást hajt végre Debrecenben. A cégcsoport összesen 4 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Ez a beruházás is jelzi, hogy Európa legnagyobb gazdasága, a német kitart Magyarország mellett, és a német vállalatok elismerik a magyarországi munkaerő szakképzettségét, szorgalmát és munkabírását - jegyezte meg. Szijjártó Péter hozzátette, hatezer német vállalat működik Magyarországon, ezek összesen 300 ezer családnak adnak megélhetést.

Szabó Péter a FAG ügyvezető igazgatója elmondta: az új beruházással a jelenlegi évi 20 millió darabról 30 millióra növelik a debreceni üzem gyártókapacitását.

Nagy durranást tartogathat a Tata-gyár

Nyílt iparági titok, hogy új európai gyártóbázis felépítésében gondolkodik a Tata, és a lehetséges helyszínek között Magyarország is előkelő helyen szerepel. A szerelőszalagokról azonban nem feltétlenül diszkontautók gördülnének le - sokkal valószínűbb, hogy az indiai konszern érdekeltségbe tartozó, kapacitáshiányokkal küzdő Jaguar és Land Rover termelésébe kellene besegíteni.

8-10 ezer főt foglalkoztatnának a Tata-gyárban Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

Magyarország egyik legnagyobb autógyárát épülheti fel az indiai Tata konszern Szombathelyen, amely 8-10 ezer főt foglalkoztatna - adta hírül a Nyugat.hu, és a lehetséges helyszínről is közölt információkat: a város Északi Ipari Parkjában 600 hektár egybefüggő, önkormányzati területen épülhetne fel az új üzem.

A lap információi szerint a Tata egy nemzetközi céget bízott meg a tárgyalásokkal, és Debrecen is versenyben van a gyárépítésért. Szombathely polgármestere az Origo kérdésére spekulációnak nevezte az értesüléseket, és a Külügyminisztérium sem árult el részleteket.