A Ferrerót jelenleg Michele Ferrero fia, Giovanni vezeti. Giovanni testvére 2011-ben halt meg szívrohamban, így rá maradt az üzlet. Michele apja, Pietro még egy kis olasz város cukrászdájában kísérletezett ki új termékeket.
A háború utáni Olaszországban nagyon nehéz volt beszerezni a csokoládét. Pietro ekkor kezdett el egyre több mogyorót adni a csokihoz, hogy egy Napóleon korabeli édességre hasonlító krémet készítsen.
Ezt a mogyorós csokit eleinte még tömbben árulták, és felszeletelve kenyérre tették. Hamar népszerű lett, mert a pékségek gyakran adtak ingyen kóstolót a vevőiknek.
Az angol piacra kellett egy egyedi név, így az ottani bevezetéskor, 1964-ben kapta meg a Nutella nevet a mogyorókrém. A tavaly 50 éves név tiszteletére még bélyeget is kiadtak 2014-ben Olaszországban.
A növényi olajokat már Pietro fia, a most 89 éves korában elhunyt Michele tette a recepthez. Ettől vált kenhetővé a Nutella.
A cég terméke még a TicTac, a "kindertojás" és a Ferrero Rocher is.
A világ mogyorótermésének 25 százalékát használja fel a Ferrero. Egy 750 grammos Nutellában 97 darab mogyoró van.
A Ferrero tavaly vette meg a legnagyobb törökországi mogyorótermelőt, mert az ottani rossz termés miatt 60 százalékkal nőtt a mogyoró ára. Az árváltozás hatását az Oltan megvásárlásával próbálta legyőzni a cég, így ma a Ferrero a legnagyobb mogyorótermesztője is, ahonnan a világ mogyorótermésének a kétharmada jön.
A Nutella receptje olasz. A mogyoró török. De a csoki Nigériából jön, a cukor Brazíliából, a növényi olaj meg Malajziából. És vannak gyárak Ausztráliában is.
Michele vagyona elérte a 26,5 milliárd dollárt a Forbes jelentése szerint. Ezzel ő volt Olaszország leggazdagabb embere.
A gyűjtést a Telegraphról vettük át.